Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2008 12:54

У Зімбабве оголошено результати виборів до сенату

Сьогодні, 4 квітня, Центральна виборча комісія оприлюднила перші результати з виборів до сенату - вищу палату парламенту, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Нагадаємо, що вони проходили одночасно з президентськими 29 березня. Поки відомо, що правляча партія Африканський національний союз Зімбабве - патріотичний фронт і опозиційна Рух за демократичні зміни завоювали по п"ять місць.

Зазначимо, що всього в сенат буде обрано 60 депутатів.

Раніше стало відомо, що ДДП заручилася більшістю місць в нижній палаті парламенту - Національній асамблеї. Населення країни зараз живе в очікуванні результатів президентських виборів, які, згідно з повідомленням виборчої комісії, будуть оголошені після підсумків голосування в сенат.

Через невдачі на виборах правлячої партії після приходу до влади в 1980 році президент Роберт Мугабе проведе сьогодні нараду з її керівництвом.

За деякими повідомленнями, на зустрічі планується обговорити, яких заходів слід вжити ЗАНУ-ПФ в ситуації, що склалася, і на кого може спиратися Мугабе у разі рішення брати участь в другому турі виборів, який, судячи з усього, неминучий.

Опозиція стверджує, що її лідер Морган Тсвангираї не програв в гонці за президентське крісло.

Напередодні Мугабе зустрівся з головою спостерігачів на виборах від Африканського союзу, колишнім президентом Сьєрра-Леоне Ахмадом Теджаном Кабба, який повідомив, що зімбабвійський лідер спокійний і упевнений, що проблеми країни будуть вирішені мирним шляхом.

Колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив, що результати виборів в Зімбабве повинні бути "чесними і зрозумілими".

За його словами, "будь-яка спроба спотворити їх результати буде знехтувана народом країни і міжнародним співтовариством".

Тим часом, урядові сили Зімбабве почали дії з придушення головної опозиційної партії країни ДДП, яка виграла парламентські вибори і стверджує, що її лідер Морган Тсвангираї переміг також на одночасно минулих президентських виборах, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Поліція провела рейди у номерах двох центральних готелів столиці, які використовуються під офіси ДДП. Напередодні помічники президента Роберта Мугабе погрожували, що вживатимуть заходів, якщо опозиція спробує оприлюднити свої дані про голосування на президентських виборах, що розцінюватиметься урядом як спроба державного перевороту NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Зімбабве оголошено результати виборів до сенату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути