субота, 09 лютого 2008 10:59

У Волзі оселилися медузи

У Волзі, на півночі Ярославської області, у районі Рибінського водоймища, експедиція Інституту біології внутрішніх вод імені І.Д. Папаніна Російської Академії Наук виявила колонію мешканок теплих тропічних річок і озер - прісноводних медуз.

А причиною цьому є глобальне потепління на планеті. Таку заяву зробив у ярославській газеті " Золотое кольцо" завідувач лабораторією еволюційної екології Інституту біології внутрішніх вод РАН Юрій Слинько.

За четверть століття - з 80-х рр. до нашого часу - проникнення чужорідних видів риб і безхребетних у басейни Волги придбало характер масової вибухової експансії, що наростає з неймовірною швидкістю. Про це можна судити по тому, що всього лише за короткий відрізок часу - з 2000 по 2006 р. - іхтіофауна Волги виросла за рахунок нових, невідомих раніше в цих краях видів рівно в 2 (!) рази в порівнянні з усім попереднім періодом, починаючи з 50-х рр.

Спочатку у водах Волги оселилися тюлька й бичок-цуцик, що перебралися сюди із Чорного й Каспійського морів, слідом за ними рушили з півдня вверх по Волзі й інші види мешканців південних річок і морів. А от тепер настала черга зовсім екзотичних представників іхтіофауни - медуз.

На думку вчених Інституту біології внутрішніх вод РАН, це пояснюється тим, що сьогодні процес глобального потепління в сучасному світі розвивається зненацька швидко й через 15-20 років може досягти своєї найвищої межі. Це значить, що на наших очах розвертається надзвичайний сценарій розвитку життя на планеті, аналогічний тому, як 10 тис. років тому, звільнені від заледеніння ріки, були заселені рибами й безхребетними, які потім склали основу "населення" сучасних водойм, повідомляє "Крестьянские ведомости".

Зараз ви читаєте новину «У Волзі оселилися медузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути