пʼятниця, 18 вересня 2009 13:28

У Внутрішній Монголії знайшли останки тираннозавра-ліліпута (ФОТО)

Будова тіла тираннозавра, найвідомішого з доісторичних хижих ящерів, не унікальна, але, навпроти, є лише вдесятеро збільшеною копією нещодавно знайденого хижого динозавра, який жив за десятки мільйонів років до пришестя гігантського хижого ящера, вважають автори дослідження, опублікованого в журналі Science.

Палеонтолог з університету Чикаго Пол Серено (PaulSereno) і його колеги вивчили будову скелета, скам"янілості якого витягували з ґрунту в китайському автономному регіоні Внутрішня Монголія. Учені із здивуванням для себе виявили, що Raptorexkriegsteini, як назвали його учені, має всі характерні ознаки тираннозавра і є практично зменшеною копією знаменитого ящера. Окрім будови основних елементів скелета з тираннозавром його споріднюють і великі ніздрі, які, на думку учених, свідчать про розвинений, як і у тираннозаврів, нюх.

При цьому на відміну від 13-метрового тираннозавра вагою близько семи тонн R. kriegsteini не перевищував і трьох метрів в довжину, а вага його складала всього 65 кілограм. Вивчивши мікроструктуру скам"янілостей, учені прийшли до висновку, що мають справу з останками дорослої особини, вік якої складає 5-6 років.

Ця знахідка, на думку авторів статті, прояснює деякі етапи еволюції динозаврів з сімейства тираннозаврид. Так, Серено вважає, що збільшення розмірів рапторекса і перетворення його в тираннозавра не було обумовлене конкурентною боротьбою за виживання з іншими хижаками. Навпаки, така еволюція стала можлива після того, як сформувалися всі необхідні пропорції тіла рапторекса, що забезпечили його перевагу в полюванні. До них відносяться сильні задні кінцівки, що дозволяли швидко бігати, могутні щелепи з гострими зубами, гострий нюх.

Після того, як в північних широтах Азії та Америки вимерли інші хижі динозаври, рапторекси та їх нащадки стали єдиними хижаками. Саме відсутність конкуренції з боку інших хижих динозаврів дозволила їм розвинути гігантські розміри тіла.

Учені сподіваються надалі знайти залишки предків інших великих динозаврів, які спочатку володіли малими розмірами, але згодом розвинули всі риси своїх гігантських нащадків.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «У Внутрішній Монголії знайшли останки тираннозавра-ліліпута (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути