четвер, 22 листопада 2012 20:33

У Вінниці на День свободи заспівали повстанську пісню
14

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

22 листопада на Театральній площі у Вінниці зібрались близько 200 представників опозиції на мітинг в честь 8-ї річниці Помаранчевої революції. Тримали в руках прапори "Батьківщини", "Свободи" та українські національні прапори. Звучали пісні про Україну. Посеред площі стояв великий барабан на тринозі. В нього попарно били чоловіки.

За словами курінного Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна Василя Любуні, цей барабан називається тулумбас.

"Його цього року нам подарували "Чорні запорожці" з Черкас. Це давній український ударний інструмент. Козаки ним скликали всіх на раду. Доступ до нього мали всі. Могли навіть кулаками гупати, збирати всіх", - зауважив він.

Спікери вітали всіх присутніх зі святом. Згадували події 2004 року.

"На цій площі були намети. 80 відсотків українського народу підтримали помаранчеві події. Але ідеали революції зрадили. Зараз нам потрібно насамперед провести люстрацію влади. "Свобода" вимагає переглянути газові угоди, відставки Азарова і Тігіпка, імпічменту Президента. 2004-й рік показав, що ми можемо дати відсіч цій владі, якщо згуртуємося", - сказав керівник обласної "Свободи" Олег Фурман.

До мікрофону запросили лідера Помаранчевого майдану у Вінниці Сергія Щетиніна.

"9-й раз збираємось на цьому майдані. І я в черговий раз хочу вибачитись перед вами, як роблю кожен рік в цей день. Вибачте, що я не зміг забезпечити виконання гасел Помаранчевої революції, які декларували лідери нації. Про 10 кроків назустріч людям, про те, що бандити будуть сидіти в тюрмах та інші. Причина, що на сьогодні ми не є щасливими і вільними людьми, в тому що 3 рази в Україні змінювався Конституційний лад. Перший раз це відбулось, коли ми з вами стояли на Майдані. Віктор Ющенко змовився з Віктором Януковичем. Один для того, щоб стати президентом. Інший — щоб мати шанс потім стати президентом. Віддали нашу владу посередникам, так званим політичним партіям. Бо у нас зараз немає ідеологічних партій. Це все приватні структури. Ситуація з фальсифікаціями на виборах — наслідок цього. Має бути стільки політичних партій, скільки ідеологій в суспільстві. Інакше людьми починають маніпулювати. Якщо опозиція не використовує всі можливі важелі, щоб відстояти своїх кандидатів, значить ваша опозиція беззуба. Значить, вона не хоче, щоб підтримували звичайних народних кандидатів, і приводили їх до влади", - переконував він.

В цей момент спікери заговорили про регламент.

"Хто хоче, щоб я говорив ще 3 хвилини?" - звернувся до мітингувальників.

Кілька чоловік підняли руки.

"Виключно народ може визначати і змінювати Конституцію. Конституційна асамблея — це спроба пана Януковича усунути народ від влади. Тоді буде диктатура назавжди", - підсумував Щетинін.

Народний адвокат Валерій Палій зазначив, що прокуратура не розглядає заяв опозиції щодо фальсифікацій.

"Вони нас не бояться, бо нас мало. Якби сюди прийшло 15 тисяч, оце вже сила", - наголосив.

Один з мітингувальників заспівав українську повстанську пісню.

Очільник вінницької "Батьківщини" Людмила Щербаківська запросила усіх бажаючих їхати в Харків вітати Юлію Тимошенко з Днем народження.

"Ми святкуємо, а вона за ґратами. Треба її підтримати в її День народження. Хоча б листівками. Хай цей день стане Днем Свободи для всіх нас! Також лідери опозиції просили передати вдячність вінничанам. Адже наша область віддала найбільше голосів за "Батьківщину", "Свободу" та УДАР", - зауважила вона.

Мітинг завершився виконанням національного гімну. Більшість присутніх тримали руку на серці та підспівували.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці на День свободи заспівали повстанську пісню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути