середа, 25 жовтня 2006 11:13

У вбивстві Політковської підозрюють міліціонерів

Автор: http://www.newsru.com
 

У справі про вбивство оглядача "Нової газети" Ганни Політковської з"явилася домінуюча версія. До злочину можуть бути причетні колишні офіцери УВС Нижньовартовська (Ханти-Мансійський округ, РФ).

Політковську вбили в день народження президента Росії Путіна 7 жовтня. Невідомий злочинець 4 рази вистрілив у журналістку в під"їзді її будинку. Першочергово вбивство пов"язали з прем"єром Чечні Рамзаном Кадировим, якого Політковська різко критикувала у своїх статтях. Або з тими, хто хотів його підставити. Однак слідство вважає, що Політковській могли помститися інші. Розслідуючи злочини військових у Чечні, журналістка домоглася для одного з офіцерів нижньовартовського УВС 11-річного терміну, двоє інших опинилися в міжнародному розшуку, а ще 6 - під підозрою.

Минулого тижня оперативно-слідча бригада, що розслідує убивство, виїхала в це місто. Приводом для виїзду слідчих Генпрокуратури й оперативників департаменту карного розшуку МВС Росії стала оперативна інформація, отримана від ханти-мансійських міліціонерів. Хтось з них начебто бачив у місті своїх колишніх колег - майора Олександра Прилєпіна і підполковника Валерія Мініна, які знаходяться в даний час у міжнародному розшуку за злочини, скоєні в Чечні.

Однак знайти майора і підполковника слідчим не вдалося. Довелося задовольнятися допитами товаришів Прилєпіна і Мініна, а також їхніх родичів.

У 2002-2005 роках оглядач "Нової газети" опублікувала кілька матеріалів, присвячених зникненню в січні 2001-го року жителя Грозного Зелімхана Мурдалова, 30 років. За даними журналіста, чеченця під якимсь надуманим приводом затримали міліціонери, відряджені в Чечню з ХМАО. Правоохоронці вбили молодого чоловіка, а труп сховали, щоб приховати сліди. Політковська першою назвала і передбачуваних винуватців цього злочину - старшого лейтенанта карного розшуку УВС Нижньовартовська Сергія Лапіна, а також його командирів майора Прилєпіна і підполковника Мініна. Згодом вона розповіла, що офіцери, а також ще деякі співробітники УВС могли бути причетні не тільки до убивства Зелімхана Мурдалова, але і ще до вбивств декількох десятків мирних чеченців.

Лапін, який довго ховався від слідства, був засуджений у березні минулого року до 11 років ув"язнення. Його товаришів шукають дотепер.

Лапін у даний час знаходиться в спецколонії для співробітників правоохоронних органів у Нижньому Тагілі. Однак відразу після убивства московські слідчі перевірили всіх його родичів - адже поквитатися за офіцера міг і хтось з них.

- Мене і доньку викликали в прокуратуру автономного округу, - розповів батько Сергія Лапіна Вадим. - Слідчий разом зі співробітником ФСБ довго з"ясовували, де ми обоє знаходилися під час випадку з Політковською. Наші відповіді їх, схоже, задовольнили.

Слід зазначити, що інтерес до сестри Сергія Лапіна виник не випадково. Справа в тому, що слідство встановило, що в убивстві пані Політковської брали участь як мінімум 3 людини. У тому числі чоловік і молода жінка, які стежили за журналісткою. Їх зафіксували камери спостереження магазина "Рамстор". Безпосередній же виконавець убивства був високою людиною слов"янської зовнішності, який мав спортивну або армійську поставу.

Слідству вдалося скласти композиційний портрет підозрюваного, однак у ЗМІ його не розповсюджують. У Генпрокуратурі сподіваються, що цю людину без зайвого розголосу упізнають військові і міліціонери, які служили в Чечні, повідомляє КорреспонденТ.net.

Зараз ви читаєте новину «У вбивстві Політковської підозрюють міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути