Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2022 06:50

У таємні бункери під час бомбардувань спустяться лише працівники головних держустанов

У таємні бункери під час бомбардувань спустяться лише працівники головних держустанов
У бункери треба ховатися під час бомбардувань. Фото urbextour.com

У разі нападу Росії чи вистачить місця усім у бомбосховищах? Хто спуститься у бункери під Верховною Радою? І куди ходити в туалет, якщо зруйноване водопостачання міста?

Про це журналу "Країна" розповів фахівець із виживання Віталій Селик.

"У Києві є електронна інтерактивна карта, на якій позначена більшість укриттів. Вони кількох типів – найпростіші, протирадіаційні та сховища. Зазвичай при школах і житлових будинках розташовані найпростіші – кімната в підвалі чи підземна споруда поблизу основної будівлі. Такими також є підземні переходи й паркінги. Під час обстрілів і бомбардувань там можна сховатися на короткий час", - сказав він.

За його словами, скільки сховищ є у країні, точно знає Міністерство оборони, але там цієї інформації не розголошують.

"Їх сотні тисяч. Місця вистачить усім. Сучасні будівлі переважно мають великі підвали, парковки. Не ховайтеся в автомобілі. Навіть автоматна черга легко прошиє його корпус", - додав він.

Таємні бункери є під Верховною Радою та іншими урядовими установами.

"Вони можуть мати засоби управління, наприклад, секретні телефони, місця для нарад. У них спустяться лише працівники апарату, бо основне завдання цих приміщень – забезпечити адміністративне керування країною, містом чи заводом на час агресії. Якщо почався обстріл з автомата чи кулемета, а до укриття далеко, то можна заховатися за зовнішніми предметами – деревом чи будинком. Але коли це артилерійський вогонь, який руйнує будівлі, особливо "панельки", може привалити. Тому краще вибирати монолітну будівлю чи хоча б цегляний дім. Ховатися слід із того боку, з якого не стріляють. Краще стати під балконом. Якщо буде наскрізний постріл, уламки будинку чи кондиціонери не впадуть на голову", - запевняє експерт.

Із машини бажано вийти і сховатись у кювет. Це аналог окопу:

"Якщо в укритті не облаштований туалет, справляти нужду краще надворі. Навіть коли є кімната, яку можна перетворити на вбиральню, у приміщенні стане некомфортно. Якщо доведеться часто ховатися в укритті, то слід облаштувати туалет на вулиці. Тим паче коли зруйноване водопостачання міста, навіть у квартирі він стане непридатним для користування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де ховатися у разі нападу Росії

Ще один спосіб заховатися – теплотраси й колодязі. В суху погоду можна перебувати в дощових каналізаціях. Можна відкрити найближчий люк і там пересидіти небезпеку", - підсумовує фахівець.

Повністю матеріал читайте у журналі "Країна" за 13 січня.

ПЕРЕДПЛАТИТИ ТУТ

Росія допускає можливість розгортання наступальних озброєнь на Україну, але при цьому нападати РФ не збирається. Таку думку висловив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков. Також він прокоментував переговори США та Росії щодо так званих "гарантій безпеки". Назвав перемовини невдалими та сказав, що розбіжність думок між двома державами викликають побоювання.

Зараз ви читаєте новину «У таємні бункери під час бомбардувань спустяться лише працівники головних держустанов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути