пʼятниця, 29 липня 2011 17:52

"У талановитих дітей крадуть майбутнє" - у Маріуполі закривають школи
11

Фото: Фото: Тетяна Заровна

У Маріуполі закривають дві спеціалізовані школи. З нового навчального року влада заборонила набирати учнів у спеціалізовану музичну школу і спортивну школу-інтернат № 4.

У музичній школі навчаються 75 дітей. Серед них переможці та лауреати міжнародних конкурсів.

У спортивній школі-інтернаті навчаються 287 дітей з різних населених пунктів України. Вона готує борців та футболістів. Серед її випускників гравці футбольної прем'єр-ліги, учасники Пекінської Олімпіади, чемпіони світу та Європи.

Вчора в спортивній школі пройшли батьківські збори за участю представників мерії. Заступник градоначальника Любомир Палій та його свита прибули на зустріч у супроводі міліції.

- Ми з місцевого бюджету не можемо оплачувати харчування та проживання в гуртожитку іногородніх, це буде порушенням закону, - пояснив присутнім Палій, посилаючись на новий бюджетний кодекс.

Таке пояснення викликало у присутніх бурю гніву. Учасники зборів звинувачували владу у продажу школи.

- У моєму 11-му класі 28 дітей і лише 4 з них маріупольці. Значить, спершу відрахують іногородніх, а потім скажуть - не можемо утримувати школу через чотирьох. Виженуть одних дітей, потім інших, а наші гуртожитки і стадіони приватизують, - сказала класний керівник класу 11 - "б" Катерина Кузнєцова.

- Моя дитина три роки сюди рвалася, мріяла, пройшла кастинг - таких шкіл всього п'ять по всій країні, злочинно її закривати. Не можете забезпечити школу, ідіть у відставку, така влада не потрібна! - кричав Палієві батько шестикласника Іван Дністрянський.

Батьки та педагоги юних спортсменів заявили, що не дадуть закрити школу.

- У мене зараз три десятикласника на зборах, а звідти їдуть на чемпіонат Європи - Богдан Абдуль, Діма Чмихов, Євген Удінском, всі вони не маріупольські хлопці. Значить приїдуть з чемпіонату, а тут для них закриті двері. Що робити далі - йти? Думаю, просто так не підемо, будемо битися, - поділився з Gazeta.ua Віктор Лазовий, заслужений тренер України з греко-римської боротьби.

На знак протесту, під стінами мерії з 18 липня в наметах живуть педагог спеціалізованої музичної школи Тетяна Малаева і правозахисниця Галина Голубова. Протестуючі голодують вже 12-ий день. Вони вимагають притягнути до кримінальної відповідальності чиновників міста, причетних до закриття шкіл.

- Нашу школу закривають, щоб захопити приміщення в престижному районі міста, - вважає Малаева.

- Наплювати і на колектив, і на профспілку, не платять зарплату педагогам та відпускні з квітня. Фізично змушують йти, а у талановитих дітей крадуть майбутнє, - обурюється Голубова.

Нагадаємо, протягом року в Донецькій області планували закрити 26 шкіл. Це рішення викликало протести жителів Донецька і Макіївки.

Зараз ви читаєте новину «"У талановитих дітей крадуть майбутнє" - у Маріуполі закривають школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути