Ексклюзиви
вівторок, 19 липня 2011 07:30

Діти забувають матеріал тижневої давності

Затверджені навчальні плани для початкової школи не повністю відповідають тому, чого очікує школа. Так вважає голова громадської організації "Центр освітнього моніторингу" Павло Полянський, 49 років:

— Не вдалося позбутися негативної практики проведення певних уроків раз на тиждень. Діти просто забувають матеріал тижневої давності. Через це складно й учителю. Щоб такого уникнути, варто об'єднувати предмети в один курс. Однак роблять навпаки. Наприклад, предмет "Я і Україна", який складався з громадянської і природознавчої частин, ліквідували. Замість нього ввели два нові одногодинні курси: "Я у світі" і "Природознавство". Загалом у школах з навчанням українською мовою в першому класі по годині на тиждень вивчатимуть 55,5 відсотка предметів, а в третьому — менше на відсоток.

Негативом є зменшення так званої варіативної складової у початковій школі. Тобто предметів, які може придумати заклад, запропонувати батьки або учні старших класів. Такі унікальні уроки є свідченням змістової автономії навчальних закладів. Коли ж держава зарегульовує навчальні плани, це погано.

У початкову школу діти приходять з різним рівнем готовності до навчання. У них неоднаковий соціальний досвід, є відмінності у психофізичному розвитку. Початкова школа повинна допомогти розкрити здібності дитини, створити умови для індивідуального розвитку. Але теперішні типові навчальні плани непридатні для реалізації цих завдань.

Зараз ви читаєте новину «Діти забувають матеріал тижневої давності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути