Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2011 17:25

У сучасному суспільстві всі сфери життя стають анонімними - експерт

 
Соціологи світу вже декілька років дискутують щодо переможної ходи інформаційного суспільства, яке створює не лише світ нових економічних можливостей, професій, дозвілля, але й численні проблеми, що постають, перед користувачами соціальних мереж. Так, сьогодні інформації більше, її передача відбувається значно швидше. Але чим нам доведеться пожертвувати за всі блага.

Євген Головаха, 60 років, соціолог, заступник директора Інституту соціології НАН України.

Як можна назвати нове суспільство породжене розвитком інформаційних технологій?

- Зараз відійшли від визначення постіндустріальне суспільство, яке було популярне 20 років тому, до визначень інформаційне чи мережеве суспільство. 30 років років тому всього цього не було. Ми тоді тільки починали жити в постіндустріальній системі, тільки починало розкладатися індустріальне суспільство, лише починала розвиватись сфера обслуговування, зявлялися інші сфери та інші професії, але все ж тоді не було мереж.

Які виклики створює перед молодими людьми мережеве суспільство?

- 30 років тому люди не жили в соціальній мережі Facebook, Twitter та ін., це робило їх більш автономними, тоді як життя в соціальній мережі може позбавити індивідуальності, автономії та унікальності людини. Раніше для створення духовного простору треба було ходити в бібліотеку, купувати багато книг й це створювало свій певний мікросвіт.  Зараз цього, як правило, можна не робити, бо є Інтернет, і за допомогою декількох клацань мишкою можна все знайти. Інформацію можна добути швидше й у більшій кількості, але це не означає якість цієї інформації чи якість ваших аналітичних здібностей.

Що це означає для молоді?

- Це означає  домінування анонімного спілкування, що ускладнює формування духовного світу. Більш того, це загроза до автентичності людини, бо анонімними стають всі сфери людського життя.

Зараз ви читаєте новину «У сучасному суспільстві всі сфери життя стають анонімними - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути