пʼятниця, 26 червня 2009 12:23

У столиці продають нелегальний квас

У столиці продають нелегальний квас

З настанням спекотних днів у столиці все частіше почали з"являтися цистерни з прохолоджуючим напоєм - хлібним квасом. Однак, як відзначають у районних адміністраціях, дозволів на їх встановлення ніхто не давав, а це ставить під сумнів якість продукту.

Головними вимогами до діжок з квасом є наявність санітарних паспортів на них, а також естетичний вигляд діжок.

Про це розповів заступник начальника Головного управління з питань торгівлі КМДА Василь Пілявоз.

За його словами, раніше документи на встановлення цистерн з квасом видавало це відомство, нині за рішенням Київради таке право належить Головному управлінню архітектури.

Заступник голови районної адміністрації з питань соціального захисту та споживчого ринку Святошинського району Олег Шевченко каже, що ознакою легалізованої торгівлі хлібним напоєм є продавець у білому халаті та підведена до діжки з квасом вода. За його словами, поки що в Святошинському районі не видали жодного дозволу на торгівлю квасом.

"Зараз спекотні дні, і можуть початися будь-які проблеми і кишкові захворювання. А у нас нема повноважень перевіряти несанкціоновану торгівлю, такі повноваження є лише в міліції. Усі діжки, які зараз стоять у нашому районі, стоять несанкціоновано", - сказав Шевченко.

Він наголосив, що жодній людині дозволу не дав, бо "як побачив ту флору, яка знаходиться в цьому квасі", то сам не питиме, і святошинцям не дозволить наливати.

За словами завідувачки відділенням гігієни харчування столичної санепідемстанції Наталії Барчук, будь-який продукт, що виходить із будь-якого підприємства повинен мати сертифікат якості, а якщо такий документ відсутній, вам пропонують підробку.

"Коли квас заливається в діжки, то діжка має мати сертифікат якості на продукцію і санітарний паспорт на саму діжку. У продавця ж має бути санітарна книжка, медична санітарна книжка продавця. Бочка має бути під"єднана до води та каналізації, а продавець має показувати сертифікат якості на цю продукцію", - сказала Барчук.

Однак, незважаючи на те, що дозволів не видають, квас у столиці наливають у багатьох місцях. Але купуючи його, ніхто не застрахований від отруєння, тим більше у таку спеку.

І найгірше у такій ситуації те, що довести, що ви отруїлися квасом саме з цієї бочки практично неможливо.

За словами голови товариства захисту прав споживачів Владислава Андрющенка, важлива не лише якість самого продукту, який виробник заливає у діжки, але й стан самої тари, яка давно вже віджила свій вік.

"Діжки зношені, а щоб нові робили, я не чув. Якщо людина отруїлася, то вона може наскаржитися в Санстанцію або в управління у справах захисту прав споживачів. У скарзі вона вкаже адресу, де стоїть діжка, квасом з якої, на її думку, отруїлася. Але це ж треба довести. Коли ви в магазині квас купуєте або в кафе, то вам дають рахунок, чек. За цим документом суду можна довести, де людина пила напій. А без нього це дуже складно", - переконаний Андрющенко.

Цього року в Києві планують видати 350 дозволів на торгівлю квасом із бочок. Відпускна ціна заводу-виробника - 1 гривня 80 копійок, а у роздріб хлібний напій продають вже за 5 чи 6 гривень за літр.

Як відомо, у травні Київська міська держадміністрація закликала киян і гостей столиці не купувати розливний квас. Аргументами такому застереженню були результати перевірок, які встановили, що всі автоцистерни з продажу квасу працюють без відповідних дозвільних документів, санітарних паспортів, жодна цистерна не опломбована і не промаркована, а санітарний стан території біля бочки незадовільний.

Водночас підприємці столиці, які займаються реалізацією бочкового квасу "Росинка", заявляли про тиск з боку міської влади, яка не дає дозволів на розміщення торгових цистерн.

Тоді керівник з продажу заводу безалкогольних напоїв "Росинка" Марія Анісімова говорила, що підстав для цього у міської влади немає, бо завод, який більше 50 років випускає квас, відповідає за якість своєї продукції.

За матеріалом Українська правда

Зараз ви читаєте новину «У столиці продають нелегальний квас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути