понеділок, 04 лютого 2008 08:56

У Шрі-Ланці стався третій за два дні теракт: 14 загиблих, 10 поранених

 У неділю у столиці Шрі-Ланки Коломбо стався  вибух на залізничній станції, у результаті якого загинуло 14 осіб і понад 100 отримали поранення. Незабаром після прибуття на станцію приміського потягу у натовпі на платформі вибухнула терористка-смертниця, повідомляє AFP.

За кілька годин до цього у зоопарку, що знаходиться у південному передмісті Шрі-Ланки, детонувала ручна граната, внаслідок чого отримали поранення дві жінки і дві дитини.

Нагадаємо, що у суботу сильний вибух прогримів на північ від Коломбо у місті Дамбулла. Ціллю екстремістів став пасажирський автобус. У результаті вилазки загинули 20 мирних жителів, 50 осіб отримали поранення.

Влада звинувачує в організації терактів сепаратистів з угрупування "Тигри звільнення "Таміл ілама" (ТОТІ). Проте поки представники ТОТІ не коментують події.

Представник міністерства оборони країни Удая Наньяккара заявив журналістам, що теракти покликані посіяти паніку серед населення напередодні святкування 60-ї незалежності країни.

Невідомий, що заявив про свою причетність до ТОТІ, зателефонував  агентству Reuters і повідомив про можливі вибухи. "Будь ласка, будьте обережні. У деяких місцях в Коломбо можуть бути бомби", - заявив він.

"Ellalan Forces - це ті, які діють в Коломбо. Це і є ТОТІ", - сказав Нанаяккара.

Черговий виток ескалації насильства в Шрі-Ланці  відбувся після того, як на початку січня влада країни офіційно оголосила про односторонній вихід з угоди про припинення вогню з бойовиками. Договір з ТОТІ був підписаний 2002 року за активним міжнародним посередництвом. Угрупування більше чверті століття веде озброєну боротьбу за створення незалежної держави Таміла на півночі острова.

4 лютого 1948 року під натиском національно-визвольного руху Велика Британія надала своїй колонії - острову Цейлон незалежність на правах домініону. Ще через 9 років там були закриті всі британські бази, а 1972 року Цейлон був проголошений республікою і перейменований у Шрі-Ланку, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Шрі-Ланці стався третій за два дні теракт: 14 загиблих, 10 поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути