Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2007 09:09

У Сирії знайдена найдревніша в світі картина

У Сирії знайдена найдревніша в світі картина
Настінний розпис, що нагадує абстрактний живопис, віком в 11 тисяч років, знайдений на території Сирії.

Археологи зробили цю знахідку під час розкопок поселення кам"яного століття під умовною назвою Джаде-аль-Мугара поблизу річки Євфрат на північний схід від сірійського міста Алеппо.

Раніше найстародавнішим витвором живописного мистецтва вважався настінний розпис, виявлений в Туреччині. Проте він на 1,5 тисячі років молодший за "картину", недавно виявлену в Сирії.

Зображення з Джаді-аль-Мугара є візерунком з квадратів червоного, чорного і білого кольорів, нанесений на круглу стіну обширного будинку, побудованого з не обпаленої цегли. Червона фарба виготовлена з подрібненого гематиту, чорна - з деревного вугілля, біла - з товченого вапняку.

"Це схоже на модерністську картину, - говорить глава групи французьких археологів Ерік Кокеньо. - Деякі з тих, хто бачив розпис, порівнювали її з роботами Пауля Клєє. Проте радіовуглецевий аналіз датує дату її створення дев"ятьма тисячами років до нашої ери. Не можна забувати, що "картина" є археологічною знахідкою, але в певному значенні вона виглядає сучасно", - вважає Кокеньо.

Пауль Клєє, швейцарський художник початку ХХ століття, друг Василя Кандінського, вважається одним з родоначальників європейського авангарду. На його творчість зробило вплив мистецтво народів Сходу, зокрема, Марокко.

Відомий сірійський художник Мустафа Алі відзначає, що візерунки, подібні знайденому в Джаде-аль-Мугара, часто зустрічається в мистецтві країн Східного Середземномор"я (Леванта), а також Персії, схожі мотиви можна знайти в традиційних візерунках килимів з цього регіону.

"Картину" з Джаде-аль-Мугара передбачається розмістити в музей Алеппо наступного року. Поряд з місцем знахідки виявлений інший настінний розпис, проте його витягання з-під землі поки не почалося.

Мешканці неолітичного поселення Джаде-аль-Мугара зовні нагадували сучасних людей, вони жили збиранням диких рослин і полюванням, землеробство і розведення домашніх тварин ще не були їм відомі. На думку археологів, крупна будова, на стіні якого був виявлений розпис, нагадує щось ніби колективного "гуртожитку". Призначення малюнка ученим тлумачити важко.

У певний момент цей і інші будинки поселення були покинуті мешканцями. На території "селища" знайдені шматки кремнію і примітивна зброя, під розвалинами будинків виявлені скелети людей. "Це місце - одне з декількох неолітичних сіл в сучасних Сирії і південній Туреччині.

Здається, вони мали сполучення один з одним, і між ними існували мирні обміни", - вважає Ерік Кокеньо. ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «У Сирії знайдена найдревніша в світі картина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути