Ексклюзиви
пʼятниця, 27 червня 2008 19:30

У школах Криму збільшать кількість уроків українською мовою

Міністерство освіти України зобов"язало школи Криму вести викладання природних дисциплін українською мовою, а не тільки російською.

Відповідний наказ міністерства "Про затвердження галузевої Програми поліпшення вивчення української мови в загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням на мовах національних меншостей" поширюється також на школи Закарпаття, Одеси та Севастополя. Нововведення набудуть чинності з 1 вересня 2008 року.

Так, наприклад, згідно з наказом Міносвіти, якщо в шкільній програмі передбачено два уроки з якої-небудь природної дисципліни, то один з них буде вестися українською мовою.

Раніше в червні міністр освіти України Іван Вакарчук підписав наказ, відповідно до якого 1 вересня в українських школах пройде відкритий урок, присвячений НАТО. Голова постійної комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим Анатолій Жилін заявив, що кримські депутати мають намір звернутися в міністерство освіти з вимогою скасувати пропаганду НАТО в школах півострова.

Анатолій Жилін також вважає, що в плани Міносвіти входить українізація вищої освіти. Так, за словами Жиліна, у міністерстві обговорюється питання про переведення навчання у ВНЗ країни на українську мову.

За даними Міносвіти Криму, більше 90% школярів в автономній республіці одержують освіту російською мовою. На півострові діє 555 шкіл, де викладання ведеться російською мовою, шість шкіл з українською мовою й 15 шкіл із кримсько-татарською мовою, повідомляє Лента.Ру.

Зараз ви читаєте новину «У школах Криму збільшать кількість уроків українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути