Ексклюзиви
середа, 02 травня 2007 15:31

У Росії збираються засекретити інформацію про власників сайтів

Інформація про власників російських сайтів вже найближчими місяцями може бути повністю засекречена. У найпопулярнішій міжнародній доменній зоні .com компанії-реєстратори вже давно заробляють на бажанні власників інтернет-ресурсів зберегти інкогніто.

Згідно з законом "Про персональні дані", що набув чинності 30 січня 2007 р., потрібна письмова згода кожної людини на включення його особистих даних в загальнодоступні бази. Деякі організації отримали відстрочення на приведення своїх загальнодоступних баз у відповідність із законом до січня 2008 р. або січня 2010 р. За даними Російського НДІ розвитку суспільних мереж (РОСНІІРОС, координаційний центр домена .ru), в кінці 2006 р. в Рунеті було зареєстровано більше 700 000 сайтів, що належали майже 329 000 власникам.

Зараз на сайті Росніїроса (www.ripn.net) по базі WhoIs можна знайти ім"я і контактний телефон власника будь-якого сайту в Рунеті. Наприклад, тут можна з"ясувати, що відомим сайтом compromat.ru володіє Сергій Горшков. Але так буде не завжди. За словами керівника відділу по зв"язках з громадськістю Ru-Center (найбільшого реєстратора доменів в Рунеті) Андрія Воробйова, РОСНІІРОС разом з реєстраторами доменів зараз обговорюють, як надати власникам сайтів можливість вибору — розміщувати чи ні у відкритому доступі свої персональні дані.

За його словами, саму базу WhoIs РОСНІІРОС повинен привести у відповідність із законом лише до 1 січня 2010 р. Але російські реєстратори хочуть дати власникам сайтів можливість приховати себе вже через декілька місяців, розповідає Воробйов. Він говорить, що у відкритому доступі реєстратори мають намір зберегти лише адресу електронної пошти власника сайту, адже по ньому не можна отримати особисту інформацію про людину.

Росія — не перша країна, що турбується збереженням персональних даних власників. Американська організація ICANN, яка веде реєстр домена .com, зараз вимагає від власників розкривати ім"я і номер телефону для бази WhoIs. Проте, за словами Воробйова, деякі компанії за оплату дозволяють зареєструвати сайти анонімно — вони оформляють їх на себе, а згодом реальний власник управляє таким сайтом.

Представник ICANN в СНД Вені Марковські уточнив "Відомостям", що принципи роботи бази WhoIs повинна розглянути 30 липня організація підтримки доменних імен GNSO, яка входить до ICANN, в роботі якої беруть участь представники різних країн. За його словами, Росії потрібно активніше працювати в рамках GNSO.

Втім, всі охочі зберегти анонімність могли і раніше назвати вигадане ім"я або номер телефону, говорить відомий кіберсквотер Павло Гросс. За його словами, ані РОСНІІРОС, ані ICANN не перевіряють достовірність цих даних, повідомляють "Відомості".
Зараз ви читаєте новину «У Росії збираються засекретити інформацію про власників сайтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути