Ексклюзиви
понеділок, 21 квітня 2008 18:17

У Росії ростуть ціни на продовольство: причина - президент Медведєв

Початок президентства Дмитра Медведєва може співпасти з черговим стрибком цін на продовольство, від якого найбільше постраждають незабезпечені верстви населення.

До нового подорожчання продуктів харчування загрожує призвести реалізація заходів, озвучених урядовцями. МЕРТ пропонує нову програму протидії інфляції замість неефективного "заморожування", а прем"єр Зубков хоче обмежити імпорт м"яса.

Мінекономрозвитку не бачить необхідності у продовженні угоди про заморожування цін на основні продукти харчування після 1 травня, тому що заморожування перестало бути ефективним.

Таким чином, визнано, що подолати інфляцію зрозумілими населенню адміністративними заходами неможливо, як і вказували економісти.

Тепер міністерство у боротьбі з інфляцією переорієнтовувалося із заборонених заходів (обмеження на експорт продовольчих товарів) на стимулюючі.

За словами заступника міністра Андрія Клепача, одним з нововведень будуть інструменти зі стимулювання заощаджень населення.

Нагадаємо, що 24 жовтня в Росії було підписано угоду про заморожування цін на окремі види продуктів харчування. Воно підписане між крупними виробниками і рітейлерами у присутності представників ФАС, МЕРТ і Мінсільгоспу.

Угодою передбачалося рішення заморозити ціни на молоко, яйця, рослинну олію і хліб.

19 грудня уряд РФ також затвердив перелік "істотно важливих" для внутрішнього ринку товарів, експорт яких може бути заборонений. На думку уряду, такий інструмент може бути застосований для заборони інфляції, що набирає силу в Росії.

Перелік включає молоко і вершки, пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу, муку, соняшникову і рапсову олію. Перелік товарів визначається урядом, але досі він визначений не був. "Перераховані товари є інфляційно-створюючими для внутрішнього ринку Росії", - пояснили в апараті уряду.

Заморожування із самого початку критикували економісти, включаючи віце-прем"єра Кудріна. Зростання цін в кінці минулого і початку цього року, зокрема на заморожені групи товарів, також не залишав варіантів для трактування.

Прем"єр Віктор Зубков у свою чергу заявив про необхідність скоротити імпорт м"яса. Зустрічаючись з аграріями в ході поїздки в Білгородську область, прем"єр заявив про наміри уряду змінити порядок розподілу тарифних квот на ввезення в країну яловичини, свинини і м"яса птиці.

Вирішувати цю задачу прем"єр пообіцяв з урахуванням інтересів вітчизняних виробників, навіть і в збиток споживачам.

За його словами, деякі рішення, що стосуються впорядковування ввезення м"яса в рахунок тарифних квот, вже ухвалені. "Щодо м"яса свинини і птаха нам треба дуже серйозно зараз рахувати всі ресурси, якими ми володіємо. І реально обмежувати ввезення з імпорту - і в рахунок тарифних квот, і понад квоти", - уточнив прем"єр.

В усякому разі, за таким сценарієм події розгорталися в 2003 році, коли були введені квоти на імпорт м"яса, через що ціни на нього різних сортів виросли від 1,8 до 3 разів.

У Союзі споживачів Росії указують, що адміністрування призвело до витіснення недорогого продуктового асортименту, оскільки у цій частині у виробників ніяких зобов"язань не було.

Торгові ж мережі, що відгукнулися на заклик держави, легко покрили збитки від продажу "дешевих" продуктів за рахунок підняття цін на "незаморожені". Отже, загальний інфляційний ефект від цього заходу був явно не на користь споживача.

Нарешті, відзначають в ССР, різко погіршала якість "соціальних" продуктів, що особливо помітно на прикладі хліба, який почали випікати з борошна низької якості.

Основний ефект, на думку фахівців, ще попереду. Вони чекають, що після 1 травня почнеться новий виток зростання цін на продукти харчування. Хоча ні виробники, ні торгівля, за великим рахунком нічого не втратили, вони "доберуть своє" вже на законних підставах.

У тому, що прийдешня "відморозка" призведе до стрибка цін на продукти, переконаний і науковий керівник Вищої школи економіки Євген Ясін. "У травні очікується черговий стрибок цін, хоча реально "заморожування" не працює вже протягом декількох місяців, ціни у країні постійно "набирають оберти", - повідомив він.

Експерт ФБК Ігор Миколаєв вказав і ще на один аспект. Зараз ситуація посилюється тим, що процес заморожування цін живе своїм життям в регіонах, говорить експерт: "Регіональна влада, послідувавши прикладу федерального центру, укладає угоди з продавцями, сільгоспвиробниками. І в різних регіонах терміни вже пішли далеко за 1 травня", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Росії ростуть ціни на продовольство: причина - президент Медведєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути