неділя, 16 вересня 2012 15:42

У Росії ностальгують за "чекістами": під Тюменню поставили пам'ятник Дзержинському
10

Фото: ФОТО: Вслух.ру

Пам'ятник Феліксу Дзержинському встановили в сквері Прикордонників, який знаходиться в селищі Казарово біля Тюмені. 11 вересня 135 років тому народився перший керівник ВЧК - Всеросійської надзвичайної комісії при РНК РРФСР по боротьбі з контрреволюцією і саботажем.

На урочистому відкритті пам'ятника Дзержинському, виступаючи від імені обласної Ради ветеранів, заслужений будівельник Росії Ігор Шаповалов подякував ветеранам Голишмановського району за те, що вони зберегли пам'ятник Залізному Феліксу.

"Я не з військових, я - будівельник. Дзержинський, крім того, що першим очолив ВЧК, він першим у двадцяті роки минулого століття очолив Всесоюзну раду народних комісарів і підняв промисловість в ті важкі для нашої країни роки, і ми, як промисловці, шануємо його ім'я не менше, ніж чекісти, - заявив Шаповалов. - Пам'ятник Феліксу Дзержинському встановлений тут на віки. Крім того, у мене є пропозиція від обласної ради ветеранів звернутися до міської ради ветеранів Москви Володимиру Долгих, щоб вони у себе теж підняли Фелікса Едмундовича і поставили його на те місце, де він стояв".

Голова Ради ветеранів війни, праці і правоохоронних органів Голишмановського району Василь Успенський повідомив, що автором пам'ятника є архітектор Олександр Леонович.

Пам'ятник Залізному Феліксу стояв біля старої будівлі районного УВС. Коли міліція переїхала в нову будівлю, місця для Дзержинського вже не знайшлося. Це було після розвалу Союзу. Весь цей час пам'ятник зберігали ветерани.

"Ми пишаємося, що пам'ятник Дзержинському потрапив у надійне місце", - говорить Успенський.

Зараз ви читаєте новину «У Росії ностальгують за "чекістами": під Тюменню поставили пам'ятник Дзержинському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути