неділя, 26 серпня 2012 13:24

"Діставати мертвих важче, ніж бити рекорди" - на Донеччині з'явився ще один Стаханов

"Діставати мертвих важче, ніж бити рекорди" - на Донеччині з'явився ще один Стаханов

Напередодні Дня шахтаря (відзначається в Україні 26 серпня) 32-річний забійник шахти "Північна" (м. Дзержинськ, Донецької області) Сергій Слюсар вдруге перевищив результат Олексія Стаханова. А заодно побив усі попередні рекорди видобутку вугілля, які коли-небудь ставили його колеги за 8 годин безперервної праці. Слюсар став одним з вісьмох українців, яких Президент удостоїв звання Герой України у День Незалежності.

21 липня забійник Слюсар перевиконав норму видобутку майже в 33 рази, нарубавши за одну зміну 141 тонну вугілля. А 21 серпня він добув вже 183 тонни, ніж виконав норму звичайного забійника на 4067 відсотків. З дідівським відбійним молотком Сергій Слюсар пройшов 135 метрів. Почав на глибині 1050 і закінчив на горизонті 1160 (кут падіння на шахті "Північна" становить 50%).

Таким чином Сергію Слюсарю вдалося побити рекорд дворічної давності, встановлений в його ж рідному місті 38-річним забійником Сергієм Шемук. Той за 8 годин нарубав 170 тонн вугілля і теж отримав вищу нагороду держави за трудове досягнення.

 

Шахта "Новодзержинська", на якій відзначився Сергій Шемук, тепер отримала інвестора і має назву Святої Мотрони московської. А шахта "Північна" до тепер є державною. Кращі забійники на обох підприємствах заробляють більше 12 тисяч гривень на місяць.

Напередодні професійного свята обидва Героя України поділилися з Gazeta.ua своїми думками та побажаннями колегам.

- Поки рубав ці 183 тонни, випив 9 літрів води, - розповідає Сергій Слюсар, підземний стаж якого 13 років. - Звичайного запасу не вистачило, так що мені ще два рази по 3 літри води спускали товариші. Коли піднявся на поверхню, ноги підкошувалися, тримався на адреналіні. А головне бажання було все таким же - напитися води. Півтора літра осушив одним разом. За останні три дні встиг побувати в Києві (на зустрічі з Президентом - Gazeta.ua) і в Луганську (на зустрічі з Азаровим - Gazeta.ua), а відпочити не вийшло. Тепер мрію виспатися. Товаришам і собі бажаю навіть не слави, а щоб у кожного була однакова кількість спусків і підйомів. Щоб ніхто не залишився під землею.

- Хочу побажати всім шахтарям України м'якого вугілля, міцної покрівлі і відданих дружин, - каже Герой України Сергій Шемук, який пішов на пенсію, пропрацювавши під землею 22 роки. - Коли про тебе хтось думає, хтось про тебе молиться, це завжди відчувається. Сьогодні згадую хлопців, яких діставав з-під землі, живих і загиблих. У 2009 році у нас засипало дев'ятьох, шестеро загинули, а трьох ми врятували. Пам'ятаю - світло в абсолютній темряві, ти йдеш назустріч, і думаєш, що там все. А там тільки троє. Це не передати словами. Я знайшов останнього загиблого на 40-ий день. Під час пошукових робіт ходив до церкви і багато пив. Тому що мені близькі тих хлопців дивилися в очі і казали: "Сергію, ну як же так? Дістати потрібно хоча б мертвих ". А деякі в цей час пропонували: "Давайте виведемо пік приблизно там, де вони загинули", пропонували поставити умовну могилу на поверхні. Але родичі завжди жочуть по-іншому, вони хочуть рідні останки. І я не міг дивитися в очі дружин, які чекали. Це важче, ніж робити рекорди.

Аварія, про яку говорить Шемук, трапилася на шахті "Новодзержинській" 4 травня 2009 року - її причиною став обвал крівлі. Шахта "Північна" відзначилася трагедією вже в нинішньому році. 6 лютого на горизонті 1160 м підірвалися 10 гірників. Один помер під час транспортування до лікарні, шестеро пізніше померли в Донецькому опіковому центрі. Таким чином вижили троє з 10. Пізніше стало відомо, що причиною вибуху стало порушення правил безпеки в ході вибухових робіт.

Зараз ви читаєте новину «"Діставати мертвих важче, ніж бити рекорди" - на Донеччині з'явився ще один Стаханов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути