вівторок, 11 березня 2008 13:19

У рейтингу слабкості держав Росія посіла 65-у позицію

Росія в рейтингу слабкості держав (Index of State Weakness in the Developing World) зайняла 65-е місце. Усього в рамках рейтингу, укладеного дослідницьким центром Brookings Institution, було оцінено 141 країну світу. Оцінки проводилися на основі чотирьох головних індикаторів: ситуації в економіці, політиці, безпеці та соціальній сфері. За версією авторів рейтингу, Росія є слабкішою державою, ніж Іран, Сербія і Туреччина, повідомляє WashProfile.

До першої десятки найслабших держав (у рейтингу вони зайняли місця з 1-го по 10-те) увійшли: Сомалі, Афганістан, Конго, Ірак, Бурунді, Судан, Центральноафриканська Республіка, Зімбабве, Ліберія і Кот Д"Івуар (Берег Слонової Кості).

З країн колишнього СРСР якнайгірша ситуація склалась у Туркменістані та Узбекистані, що посіли, відповідно, 35-і і 36-і місця. Таджикистан опинився на 42-ій позиції, Киргизія – на 73-й, Азербайджан – на 80-ій, Білорусія – на 81-ій, Молдавія - на 88-й, Казахстан – на 89-й, Грузія – на 90-й, Вірменія – на 105-й, Україна – на 107-й, Латвія – на 136-й, Литва – на 138-й.

Для порівняння, Пакистан посів 33-тє місце, Східний Тимор – 43-тє, Кенія – на 50-те, Алжир –57-ме, Сірія – 59- те, Куба – 62-ге, Іран – 66-ме, Індія – 67-ме, Китай – 74- те, В"єтнам – 83- тє, Лівія – 86- те, Туреччина – 98-ме, Ліван –  93-тє, Сербія – 108-ме, Аргентина – 115- те, Польща – 135- те. Рейтинг замкнули (тобто ці країни є найбільш стійкими) – Словаччина, Угорщина та Чилі.

У цілому, автори рейтингу рознесли держави за п"ятьма основними категоріями:

– "збанкрутілі держав" – наприклад, Афганістан, Сомалі і Конго;

– "критично слабкі держави" – Ірак, Північна Корея, низка країн Центральної Африки;

– "слабкі держави" – Туркменістан, Узбекистан і Таджикистан, разом з Пакистаном, Венесуелою, Камбоджею, Лаосом, Мозамбіком тощо;

– "держави, що вимагають уваги", – Росія, Білорусія, Киргизія і Азербайджан, разом з Китаєм, Індією, Індонезією, Намібією, Єгиптом, Колумбією тощо;

– "потужні й стійкі держави" – Молдавія, Казахстан, Грузія, Вірменія, Україна, Латвія і Литва.

Як відзначає видання, при оцінці ситуації в економіці враховувалися такі показники, як темпи зростання національних економік, частка валового внутрішнього продукту на душу населення, темпи інфляції, розрив у доходах між багатими і бідними та якість державного управління.

При оцінках політичної ситуації – ефективність роботи влади, рівень верховенства закону, відкритість і підзвітність влади, рівень контролю за корупцією та рівень особистої свободи.

При оцінках сфери безпеки, відповідно, рівень політичної стабільності, наявність чи відсутність внутрішніх конфліктів, частота й інтенсивність порушень прав людини та інші чинники.

Соціальна сфера аналізувалася на основі таких показників, як рівень дитячої смертності, доступність освіти, очікувана тривалість життя, доступ населення до водопроводу і каналізації тощо. Ці показники вибиралися зі спеціалізованих звітів різних структур ООН і відомих дослідницьких організацій, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У рейтингу слабкості держав Росія посіла 65-у позицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути