вівторок, 13 серпня 2019 18:52

У Раді Нацбанку зробили важливу заяву про транзит російського газу

У Раді Нацбанку зробили важливу заяву про транзит російського газу
Росія продовжить договір про транзит газу через Україну на 1,5-2 роки. Фото: PRM

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин заявив, що РФ доведеться укласти договір про транзит газу через Україну на 1,5-2 роки.

Водночас Данилишин вважає, що для тиску на Україну у газових переговорах Росія може вдатися до військового загострення на Донбасі. Про це він написав в Facebook.

Данилишин зазначив, що російський газопровід "Північний потік-2" в обхід газотранспортної системи України запрацює на повну потужність лише за 1-1,5 роки.

"Тому Росія буде тиснути на Україну, щоб примусити до укладення короткострокового транзитного договору. У цьому ключі — і роздача паспортів жителям Донбасу, і обмеження на поставку різних видів палива. Цілком можливе і військове загострення на Донбасі", — наголосив голова Ради Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вдарять санкціями по "Північному потоку-2"

За його словами, до повноцінного запуску "Північного потоку-2" Україна буде забезпечувати звичні обсяги транзиту газу на рівні 50-65 мільярдів кубометрів газу. Данилишин радить використати цей час на пошук джерела хоча б часткової компенсації втрат, яких зазнає економіка України внаслідок припинення транзиту.

Контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України завершується 31 грудня 2019-го. Чергові газові переговори запланували провести у вересні 2019-го. До цього на них чекали одразу після президентських виборів в Україні. Перший раунд тристоронніх переговорів пройшов у Берліні 17 липня 2018-го. Українську делегацію представляв міністр закордонних справ Павло Клімкін. Російську - міністр енергетики Олександр Новак. Друга зустріч Росії, України та ЄС відбулася 21 січня 2019-го у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «У Раді Нацбанку зробили важливу заяву про транзит російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути