Різдвяний піст розпочинається 28 листопада та триває до 6 січня включно. Це останній багатоденний піст року, встановлений задля підготовки до зустрічі свята Різдва Христового.
Піст триває 40 днів і тому називається Чотиридесятницею. Заговіння на нього припадає на день пам'яті святого апостола Пилипа (27 листопада), тому цей піст ще називається Пилипівкою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чуб чи липа - сьогодні Пилипа" - у Музеї Гончара святкуватимуть "запусти"
Церковний устав щодо їжі в дні Різдвяного посту не такий суворий, як у дні Великого посту. Так, на весь час посту слід виключити з раціону м'ясо, яйця і молочні продукти. Рибу можна їсти по суботах і неділях та у дні великих свят. У вівторок, четвер і суботу можна вживати в їжу олію.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні рушники вишивають у великий піст
У різдвяний піст "пільги" мають діти і хворі. Їм дозволено завжди вживати в їжу олію, не дозволяється лише м'ясо, а в рідкісних винятках до раціону включають птицю. Для тих, хто працює на важких роботах, вагітним, матерям-годувальницям піст можна полегшувати.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До супу потахе кладуть половинку яйця
Під час посту також забороняється вінчатися, а от інші ритуали, наприклад хрещення, проводяться незалежно від того, є піст чи ні.
Коментарі