понеділок, 26 листопада 2012 12:45

"Чуб чи липа - сьогодні Пилипа" - у Музеї Гончара святкуватимуть "запусти"

"Чуб чи липа - сьогодні Пилипа" - у Музеї Гончара святкуватимуть "запусти"

27 листопада у Музеї Івана Гончара святкуватимуть "Запусти". Це найбільші забави-вечорниці, які за українською традицією справляли перед постом.

"З 8 серпня і до 27 листопада в Україні тривав найдовший весняний період. І саме на 27 листопада припадає святкування Пилипа, - пояснює Галина Олійник, старший науковий співробітник Національного музею імені Гончара. - І коли приходили до дому примовляли "Чуб чи липа - сьогодні Пилипа". А хлопці ввечері з музиками запрошували всіх на "запусти". Бо цього дня були найбільші забави - запускали піст. У різних регіонах України їх ще називали "Пусти", "Пущення", "Останні гулі".

Гуляла вся неодружена молодь, бо як казали в народі "Пилип не до кожного прилип" .

"У кожному селі були свої традиції. Дівчата готувалися особливо, бо це була велика "гулька", забава на вулиці. І як би не було холодно - сніг чи дощ - обов'язково загулювали "запусти" на вигоні або на царині за селом. Гуляли до сутінків, а пізніше переходили в ті хати, де можна було проводити вечорниці" - каже Галина Олійник.

У Музеї Гончара цього вечора вчитимуть українським обрядам - "розплітання коси", як можна бавитися, коли не можна танцювати, майстер-класи зі співання колядок та щедрівок.

Почнуться вечорниці о 18.00. Потім "Бурса фольклору" презентуватиме обряд "розплітання коси" з села Серединці Хмельницької області. Далі співатимуть усією громадою - майстер-клас з обрядових пісень (колядки та щедрівки). О 19:30 парубоцькі та козацькі забави проведе Валерій Гладунець. І звісно ігри та танці від гурту "Баламути" та проекту "Варйон".

Вхідний квиток для дорослих коштує 15 грн, для школярів, студентів та пенсіонерів – 3 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Чуб чи липа - сьогодні Пилипа" - у Музеї Гончара святкуватимуть "запусти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі