У вівторок у православних віруючих починається Успенський піст або по-народному Спасівка, який триватиме два тижні.
Цей період передує одному з головних християнських свят - Успінню Пресвятої Богородиці. Успенським постом церква спонукає віруючих наслідувати приклад Богоматері, яка всі роки після загибелі Сина, аж до своєї власної смерті, провела в подвигах посту і молитви.
Успенський піст відноситься до числа найбільш суворих, однак послаблюється 19 серпня - на свято Преображення, коли церковний статут допускає їсти рибу й випити трохи вина.
Успенський піст у давнину був строгіший від Петрівки й Пилипівки, але лагідніший, ніж Великий піст. У понеділок, середу й п'ятницю цього посту наказано споживати суху їжу, тобто хліб, воду й сушені овочі, а у вівторок і четвер дозволялася варена їжа, але без олії. У суботу й неділю був дозвіл на вино й оливу, а в день Господнього Преображення — і на рибу.
Коментарі