понеділок, 12 квітня 2010 15:20

У Польщі панує атмосфера пригнічення, горя і зневіри (ФОТО)

Польща зараз переживає найтрагічнішу подію в своїй сучасній в історії. Катастрофа президентського літака з верхівкою польського керівництва під Смоленськом принесла полякам скорботу, смуток і жаль.

Біля президентського палацу в Варшаві вже третю добу, з моменту, коли поляки дізналися про катастрофу, стоїть натовп людей. Всі приносять квіти і свічки. Люди зупиняються тут по дорозі на роботу або до школи. Моляться чи вшановують пам"ять загиблих мовчанням.

Хоча понеділок є нормальним робочим днем, натовп почав згущатися перед президентським палацом ще рано вранці.

Місцева влада була навіть змушена встановити на площі огорожу між тротуаром та морем квітів і свічок, адже їх зібралося стільки, що не вміщалося на вулиці. На місці панує атмосфера пригнічення, горя, зневіри.

Варшавські жителі досі стоять у черзі до книги співчуттів, що знаходиться в палаці. На будівлі встановили великий екран, який показує фотографії Леха Качиньського і його дружини.

35-річна Ганна з Варшави вирішила прийти до палацу, перед початком роботи.

"Я відчувала, що повинна була приїхати сюди. Не можна залишатися байдужим до цієї трагедії", - сказала вона.

Жінка підкреслила, що обов"язково приїде сюди, коли труну з тілом Леха Качиньського виставлять на загальний огляд.

"Я хочу вшанувати його пам"ять, - пояснив Джордж, 50-річний місцевий житель. - Ми дуже переживаємо з приводу того, що відбувається. Щось тягне мене сюди. Я прийшов після роботи, після нічної зміни. Моя дружина теж буде тут у другій половині дня".

Незважаючи на сильний вітер люди не розходилися навіть вночі. Перш за все це були молоді люди, які поверталися з меси в церкві, або просто ті, хто хотів віддати належне жертвам катастрофи.

Польські церкви провели в неділю жалобні меси, на які зібралися тисячі поляків.

Студенти академії в Кракові, як і після смерті Іоанна Павла II запалили вогні вікон своїх будинків таким чином, щоб вийшов знак хреста.

Очікується, що найбільша кількість людей збереться у вівторок, коли труну з тілом президента виставлять перед громадськістю для прощання.

Нагадаємо, що в суботу вранці внаслідок падіння урядового літака ТУ-154 під Смоленськом загинули всі 96 осіб на борту, серед них - президент Польщі Лех Качиньський з дружиною.

Gazeta.ua за матеріалами Tvn24.pl

Зараз ви читаєте новину «У Польщі панує атмосфера пригнічення, горя і зневіри (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути