Ексклюзиви
вівторок, 25 грудня 2007 11:27

У підручниках з історії Росії Сталіна замінить Путін

У середу колегія Міністерства освіти і науки РФ розгляне і затвердить новий перелік підручників для викладання у школах у наступному навчальному році. У числі книг, які читатимуть діти, опиниться "Історія Росії. 1945–2007" – підручник, створений на основі скандальної відомої "Книги для вчителя" з новітньої російської історії. З посібника зникли хвалебні оцінки сталінських репресій, а "суверенна демократія" перетворилася на "новий курс Росії", проте більшість політично ангажованих оцінок збереглися. Автори як і раніше клеймлять олігархів і Грузію, а також величають відміну губернаторських виборів і арешт Михайла Ходорковського.

Останній розділ підручника – "Новий курс Росії" – являє собою лише скорочений і доповнений варіант розділу "Суверенна демократія" з "Книги для вчителя", де кожна подія останніх восьми років трактується з позицій офіційної пропаганди. Так, відміна прямих виборів губернаторів обґрунтовується "неготовністю виконавчої влади ефективно діяти в кризових ситуаціях", яку нібито продемонструвало захоплення школи в Беслані. А справа ЮКОСа, яку автори пишуть у лапках, "остаточно поховала надії олігархів на збереження свого контролю над Російською державою", учать вони школярів.

Нагадаємо, що поняття "Суверенна демократія" - винахід першого заступника голови  адміністрації російського президента Владислава Суркова, якого вважають головним ідеологом Кремля. Перший віце-прем"єр і кандидат в президенти РФ Дмитро Медведєв не до кінця згодні з Бабаковим: як він заявляв раніше, демократія не потребує додаткових визначень. Проте подібні розбіжності не перешкоджають спільній роботі, вважає Медведєв.

Забавне трактування пропонують автори підручника і ситуації на міжнародній арені. "Більшість країн, що існують сьогодні, свідомо делегували частину свого суверенітету міжнародним структурам або іншим державам, отримавши натомість гарантії безпеки і ті чи інші економічні вигоди", - наставляють дітей автори. І вже через кілька сторінок наводиться приклад такої держави: "Після скидання Шеварднадзе наприкінці 2003 р. і перемоги на президентських виборах на початку 2004 р. М.Саакашвили Грузія стала країною повністю залежною від США". NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У підручниках з історії Росії Сталіна замінить Путін ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути