пʼятниця, 19 червня 2020 11:36

У ПЦУ відреагували на справу проти Порошенка за томос

У ПЦУ відреагували на справу проти Порошенка за томос
В ПЦУ висловили свою позицію щодо справи проти Порошенка за томос. Фото: ПЦУ

Відкриття кримінальної справи проти п'ятого президента Петра Порошенка через нібито "розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ" засудили у Київській Митрополії Української православної церкви.

"Розслідування" – приклад використання супротивниками незалежності УПЦ юридичної системи, правоохоронних та судових органів України, написали в заяві ПЦУ.

У церкві зазначають, що таке використання має на меті перешкодити розбудові церкви, процесу її міжнародного визнання, свободі волевиявлення релігійних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська церква вступилася за Порошенка

"Це "розслідування" стоїть у ряду цілої низки подібних заяв і дій, вчинених за останні 1,5 року для переслідування духовенства та активних парафіян ПЦУ, для тиску на сумлінних представників органів місцевої влади і самоврядування. Особливо ж ганебним і цинічним виглядає використання у нинішній кампанії імені та авторитету УПЦ Київського патріархату, яка рішенням свого Помісного Собору 15 грудня 2018 року припинила окреме існування як релігійне об'єднання, склавши разом з іншими гілками Українського православ'я єдину Помісну православну церкву України", - написали у повідомленні.

Також нагадали, що УПЦ є єдиним правонаступником УПЦ КП та УАПЦ, які об'єдналися, а особи, які намагаються надалі діяти від імені УПЦ КП як нібито від окремого релігійного об'єднання, не мають на це ані канонічного, ані юридичного права.

"Держава законом зобов'язана поважати традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, не втручатися у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій. Вважаємо, що і сам факт початку слідства з надуманого приводу, і особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорці, - сказали у заяві.

Колишній міський голова Харкова і колишній народний депутат від "Опозиційного блоку" Михайло Добкін заявив, що саме він є ініціатором нової справи проти лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка. Об'єднання православних конфесій України та доцільність створення помісної церкви перестали бути внутрішньою справою церкви, на думку Добкіна.

Зараз ви читаєте новину «У ПЦУ відреагували на справу проти Порошенка за томос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути