Ексклюзиви
пʼятниця, 14 квітня 2023 21:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"У Павла Лебедя є телефон державного спецзвʼязку "сотка" - Вадим Денисенко

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" направив листа представникам російської церкви про розірвання договору оренди – за невиконання її умов.

Будівлі обителі представники РПЦ в Україні мали звільнити 29 березня. Натомість вони блокували доступ до будівель і перешкоджали роботі Комісії Мінкульту з приймання-передачі державного майна.

Потрапити всередину представникам міністерства вдалося 12 березня. Зафіксували руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини.

Служителі РПЦвУ досі перебувають на території лаври та заявляють, що нікуди звідти йти не збираються.

Про те, як їх виселити з лаври, позбавити впливу РПЦ на Україну й викорінити "русский мір" з держави, Gazeta.ua поговорила із директором Українського інституту майбутнього Вадимом Денисенком.

У російській церкві запевняють, що в Україні їх підтримують понад 8 млн людей, а в храми ПЦУ начебто ніхто не ходить. Наскільки ця цифра реальна?

Абсолютна брехня. Тут не треба бути великим математиком, щоб зрозуміти, скільки людей їх підтримує. Зараз в Україні знаходиться в районі 10 тисяч приходів. Якщо вести мову про активних прихожан, які ходять до церкви частіше, ніж двічі у рік - на Різдво та Великдень - то максимум, на який ми можемо вийти - до мільйона осіб.

Після того, що ми бачили під лаврою, зрозуміло - у них немає ні потуг, ні можливостей робити більш серйозні акції. У них немає людей, які будуть приходити і боротися за московський патріархат.

Автор: @vadym.denysenko.ua
  Денисенко Вадим Ігорович – журналіст, бізнесмен, народний депутат України VIII скликання, доктор історичних наук.  Закінчив Київський університет імені Т. Шевченка і факультет Гуманітарних наук Києво-Могилянської академії.  Із 2016 року – виконавчий директор Українського інституту майбутнього. Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді.
Денисенко Вадим Ігорович – журналіст, бізнесмен, народний депутат України VIII скликання, доктор історичних наук. Закінчив Київський університет імені Т. Шевченка і факультет Гуманітарних наук Києво-Могилянської академії. Із 2016 року – виконавчий директор Українського інституту майбутнього. Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді.

За роки існування РПЦ змогла в Україні "промити мозок" великій частині населення. Але ви говорили і про безпосередній вплив цієї церкви на наші еліти? Кого конкретно маєте на увазі і чому російські служителі мали таке велике значення для нашої влади?

За часів Кучми де-факто було прийнято правило, що на кожні три храми московського патріархату - відкривається храм київського. Тобто це була пропорція, затверджена негласним указом самого Леоніда Кучми. З того моменту почався серйозний кількісний відрив московського патріархату від усіх інших церков. Розуміючи, що держава підтримує ці речі, місцева еліта традиційно також підтримувала московський патріархат. Бо не було вказівки більш прихильно ставитися до київського.

У настоятеля Києво-Печерської лаври Павла Лебедя - є телефон державного спецзвʼязку "сотка". Я це точно памʼятаю, бо колись брав у нього інтервʼю і він хвалився цим. Говорив: "Я зараз подзвоню Литвину і вирішу питання". Він на той час був головою адміністрації Кучми. Тому, якщо чиновник середнього рівня розумів, що на вищому рівні ієрархи спілкуються напряму з президентом і адміністрацією, то звичайно вони те ж саме могли робити і на своєму, більш низькому рівні. Завдяки цьому йшла "обробка" бізнесу та інших людей.

Ну і давайте не забувати, що у людей трапляються у житті і негативні речі. Як тільки хтось з еліти потрапляв у певні проблеми, то в цей момент абсолютно включалися ієрархи церкви, які починали обробляти людину. У нас є багато сімей з еліти, які щиро в певний момент почали вірити. Це тільки один із прикладів, як це працювало.

Автор: пресслужба СБУ
  У храмах РПЦвУ під час обшуків виявили пропагандистську літературу, російські паспорти, великі суми у валюті і рублях
У храмах РПЦвУ під час обшуків виявили пропагандистську літературу, російські паспорти, великі суми у валюті і рублях

Чому для України важливо вигнати російських монахів саме з лаври? Чи це має запустити глобальний процес очищення нашої держави від московського церковного впливу? Яким ви його бачите і як узагалі правильно боротися із російською церквою?

Лавра - це один із найбільших символів, один із найбільших оплотів російського православʼя на цей момент. Але не забуваймо, що вона була створена задовго до російської патріархії і до того, як російська церква набула таких впливів в Україні.

Усе починається з грошей. Очевидно, що це маю підтверджувати не я, а силовики. Але процес гальмування переходів до ПЦУ опосередковано вказує на те, що священникам надається певна фінансова підтримка від Росії. Зокрема одноразові виплати за те, щоб вони утримувалися і не перейшли на сторону ПЦУ. Тому починати потрібно з фінансування, без цього нічого не буде. Інші речі вже повʼязані з кадрами.

Наприкінці березня в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявили, що обшуки у приміщеннях РПЦ можуть мати "дискримінаційний характер". Що стоїть за цією заявою? І чи не загрожує вона нам більш серйозними звинувачення з боку Заходу щодо начебто порушення якихось прав релігійних спільнот?

Це нічим не загрожує, взагалі не звертав би увагу на цю заяву. Це не заява Генасамблеї ООН, а одного з підрозділів Організації обʼєднаних націй. Ми читаємо заголовки, що мовляв "ООН стурбована" - стурбований один із комітетів. Це не має під собою глобальних проблем.

Автор: пресслужба СБУ
  Служба безпеки України 1 квітня вручила підозру митрополиту Павлу Лебедю. Екснамісника Києво-Печерської лаври підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправданні збройної агресії Росії. Суд відправив його під цілодобовий домашній арешт
Служба безпеки України 1 квітня вручила підозру митрополиту Павлу Лебедю. Екснамісника Києво-Печерської лаври підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправданні збройної агресії Росії. Суд відправив його під цілодобовий домашній арешт

Чому за "Пашу Мерседеса" взялися тільки зараз, попри те, що скандали із ним вже мають кількарічну історію?

Усе відбувається на тлі його останніх заяв - не більше того. У цій країні немає людини, яка б цікавилася церквою і не розуміла, яку роль відіграє "Паша Мерседес" в російському православʼї й історіях, повʼязаних з "русским миром" в Україні. На жаль, можемо говорити, що тільки після того, як він зробив свої заяви, за нього взялися. До того всі знали про це, але нічого не було. Чому так відбувається - питання не до мене.

Павло Лебідь - це основний "зв'язковий" між російськими церковниками в Україні та Москвою?

Ні, звичайно. Є Онуфрій, який є ключовою особою в цій історії. "Паша Мерседес", як намісник лаври, не може не відігравати важливих ролей. Але він всього-на-всього один із.

Найбільшу загрозу для України становлять "московські" священники, чи миряни, які піддалися на пропаганду і можуть розхитувати ситуацію далі?;

На війні завжди керівну роль відіграють офіцери, а не солдати. Священник, у цьому випадку, має більшу вагу, ніж рядовий.

Коли ми говоримо про перемогу України у війні - це повернення до кордонів 1991 року. А що для нас буде перемогою у ситуації з церквою?

Московський патріархат не має права існувати в Україні.

Серед українських громадян досі є проросійсько налаштовані, які чекають "визволення" від Путіна. Зокрема на окупованих територіях і прифронтових зонах. Що з ними робити і як викорінювати ці бажання в людей?;

Скажу не про людей, а про чиновників, серед яких теж є прихильники Росії. Доки чиновник, агент російський, боїться Москви більше, ніж української держави, ми не виграли цю війну. Він повинен почати боятися українську державу - крапка. Інших формул я не запропоную.

Зараз ви читаєте новину «"У Павла Лебедя є телефон державного спецзвʼязку "сотка" - Вадим Денисенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути