четвер, 09 серпня 2012 10:36

У МЗС Швеції Лукашенка назвали "бандюком"

У МЗС Швеції Лукашенка назвали "бандюком"
Президента Білорусі дратує шведська демократія, впевнені у міністерстві. Фото: ntv.ru

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт не сумнівається, що за новим дипломатичним скандалом стоїть білоруський президент Олександр Лукашенко.

"Лукашенко поводиться як бандит. Я не знаю, чому він пішов на ескалацію. Ні для кого не є секретом, що білоруська влада протягом вже довгого часу дратує наша програма по демократії. Зараз цей гнів просто виплеснувся назовні. Немає сумнівів, що за цим стоїть сам Лукашенко", - цитує Хартия'97 голову шведського МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські журналісти відкрито підтримали ув'язнених колег

Напередодні стало відомо, що Білорусь відкликає своє посольство у Швеції та всіх його співробітників. В якості причини відкликання диппредставництва МЗС назвав видворення зі Швеції двох білоруських дипломатів. Це сталося після рішення білоруської сторони про непродовження акредитації послу Швеції в Мінську Стефану Ерікссону.

Тим часом організатори "плюшевого десанту" - представники шведської піар-компанії Studio Total - підозрюють, що дипломатичний конфлікт назрів саме через їх "плюшеву акцію" і готові приїхати до Мінська для дачі показань, якщо їм гарантують недоторканність. Про це заявив засновник Studio Total Пер Кромвелл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шведи порадили Лукашенко заарештувати бармена, який продав їм пиво

"Важко зараз про щось говорити. Формально вони вважають нас злочинцями, але нам необхідно офіційне запрошення, видане відповідним органом і відправлений поштою. Адже про запрошення нас "для допомоги слідству" ми дізналися з інтернету. Ось це і є основні умови: запрошення, видане офіційним органом, і, звичайно ж, недоторканість - гарантія того, що нас не звинуватять, коли ми приїдемо до Білорусі ", - сказав він.

Між тим він також зазначив, що до їх акції не мав відношення жоден білоруський громадянин, ані, тим більше, уряд Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Атака плюшевих ведмедиків" підставила білоруських генералів

"Шведський уряд з нами не зв'язувався взагалі. Ми не знаємо, що вони думають з приводу нашої акції. Правда, була заява міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта після висилки Ерікссона з Білорусі. Його реакція була такою: мовляв, поведінка Лукашенко абсолютно неприйнятно. У цьому сенсі нам здається, що шведський уряд нас підтримує ", - сказав він.

Раніше КДБ Білорусі запропонувало шведам прибути до Мінська в якості підозрюваних "в інтересах об'єктивного розслідування кримінальної справи і з'ясування всіх обставин порушення повітряного простору Республіки Білорусь та Литовської Республіки".

Зараз ви читаєте новину «У МЗС Швеції Лукашенка назвали "бандюком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути