вівторок, 20 листопада 2018 13:41

"У Москві застосовували і примус, і обіцянки" - Філарет зробив різку заяву

Обрання предстоятеля єдиної помісної Української православної церкви відбуватиметься на Соборі. Це станеться після церковного об'єднання.

Про це заявив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Так спростував чутки про те, що відмовляється претендувати на очільника єдиної церкви.

Автор: cerkva.info
  Філарет зробив різку заяву про обрання голови Української Православної Церкви
Філарет зробив різку заяву про обрання голови Української Православної Церкви

"Самовисування кандидатур на предстоятельство не допускається канонами. Раніше повідомлялося, що єпископат УПЦ Київського патріархату пропонуватиме мою кандидатуру для обрання предстоятелем. Я дякую за довіру до мене. Зараз у мене є сформоване бачення, як треба діяти далі. Якою буде моя відповідь на обрання, якщо її оголосять офіційно на Соборі, - я також повідомлю", - заявив Філарет.

Підставою для відповіді буде розуміння блага Церкви і відповідальність за належне служіння на Київському престолі понад 52 роки, підкреслив він.

"Дотепер я був твердим і непохитним, не полишаючи предстоятельства, хоч і вимагали цього у Москві, застосовували і примус, і обіцянки. Так само заради блага Церкви я йшов і на поступки, зокрема, коли для об'єднання 1992-го поступився цією посадою, - каже предстоятель УПЦ КП. - Рік тому Московська патріархія моє бажання досягти визнання автокефалії Української церкви сприйняла як нагоду зруйнувати і поглинути Київський патріархат. Я рішуче став на заваді цьому - і московський план провалився".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дії Московського патріархату не витримують жодної критики" - експерт

Також у зверненні йдеться, що "ні погрози, ні море бруду, ні заборони та анафеми" не змусили Філарета відступити від служіння Українській церкві.

"Історія засвідчує вірність такого шляху. І я хочу запевнити наш єпископат, духовенство і паству, що не відступлю від нього і в майбутньому. Робитиму все необхідне, щоб об'єднавчий процес був успішно довершений, щоби єдина помісна УПЦ була утверджена і визнана іншими церквами", - заявив Філарет.

Він вважає недопустимим, щоб ці зміни у Церкві використали недоброзичливці чи перетворили на знаряддя чужих інтересів.

"Таким знаряддям є зараз Московський патріархат в Україні. Нашому народу і країні потрібна незалежна Церква, а не чужий інструмент, лише прикритий найменуванням незалежності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому єпископи російської церкви не пішли на зустріч з Порошенком

Предстоятель УПЦ КП Філарет каже, що супротивники розуміють історичну важливість того, що відбувається. Тому і роблять все, аби перешкодити успіху, задіявши різні засоби, - гроші, дипломатію, спецслужби, залежні від них ЗМІ, вживаючи напівбрехню та відверту неправду.

"Я закликаю і церкву Київського патріархату, й українське суспільство, і всіх учасників об'єднавчого процесу - зберігати мудрість і тверезість. Мета ворогів - посіяти недовіру і замішання. Наша спільна мета - успішно завершити розпочату справу", - йдеться у заяві.

У жовтні серед українців провели опитування щодо їх ставлення до питання створення ЄПЦ та оцінки кандидатури її можливого керівника.

Найбільшим моральним авторитетом і повагою в українському суспільстві серед основних кандидатів на посаду глави ЕПЦ на думку українців користується Патріарх Філарет УПЦ (КП) - 64% (серед прихильників ЕПЦ - 82%), Митрополит Онуфрій УПЦ (МП) - 22% (12% ) Митрополит Макарій (УАПЦ) - 3% (6%).

52% опитаних (серед прихильників ЕПЦ - 81%) вважають, що ЄПЦ варто очолити Патріарху Філарету УПЦ (КП), Митрополиту Онуфрію УПЦ (МП) - 24% (8%), Митрополиту Макарію (УАПЦ) - 3% (5 %).

Щодо питання про рівень підтримки ідеї створення в Україні ЄПЦ - 64% опитаних висловили своє схвалення цієї ідеї, не підтримують - 17%, не визначилися в цьому питанні - 19% опитаних.

Зараз ви читаєте новину «"У Москві застосовували і примус, і обіцянки" - Філарет зробив різку заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути