пʼятниця, 16 листопада 2018 14:53

Соціологи розпитали українців, кого вони бачать на чолі ЄПЦ

Соціологи розпитали українців, кого вони бачать на чолі ЄПЦ
Найбільшим моральним авторитетом і повагою в українському суспільстві серед основних кандидатів на посаду глави ЕПЦ на думку українців користується Патріарх Філарет УПЦ (КП) - 64%. Фото: golos.ua

Протягом 15 - 28 жовтня 2018 року Соціологічним центром імені Михайла Драгоманова було проведене кількісне соціологічне дослідження, щодо ставлення українців до питання створення ЄПЦ та оцінки кандидатури її можливого керівника.

Квотне опитування охоплювало населення всіх областей, пропорційно за статтю, віком і типом поселення за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей. Сукупна вибірка склала 1500 респондентів, населення України від 18 років і старше. Опитування проводилося методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Статистична похибка репрезентативності дослідження: не більше 2,3%.

Щодо питання про рівень підтримки ідеї створення в Україні ЄПЦ - 64% опитаних висловили своє схвалення цієї ідеї, не підтримують - 17%, не визначилися в цьому питанні - 19% опитаних.

Також згідно з результатами дослідження, українці краще знайомі з діяльністю Патріарха Філарета УПЦ (КП) - 84%. Про діяльність митрополита Онуфрія УПЦ (МП) знають - 54%, Митрополита Макарія (УАПЦ) - 3%.

Серед прихильників ідеї створення в Україні Єдиної Помісної Церкви про діяльність Патріарха Філарета УПЦ (КП) поінформовані - 98%, Митрополита Онуфрія УПЦ (МП) - 38%, Митрополита Макарія (УАПЦ) - 6%.

Відповідаючи на питання, про оцінку діяльності основних кандидатів на главу ЄПЦ - 62% опитаних позитивно оцінюють діяльність Патріарха Філарета УПЦ (КП) (серед прихильників ідеї створення ЕПЦ - 84%), Митрополита Онуфрія УПЦ (МП) - 22% (9% ), Митрополита Макарія (УАПЦ) - 5% (6%).

Найбільшим моральним авторитетом і повагою в українському суспільстві серед основних кандидатів на посаду глави ЕПЦ на думку українців користується Патріарх Філарет УПЦ (КП) - 64% (серед прихильників ЕПЦ - 82%), Митрополит Онуфрій УПЦ (МП) - 22% (12% ) Митрополит Макарій (УАПЦ) - 3% (6%).

52% опитаних (серед прихильників ЕПЦ - 81%) вважають, що ЄПЦ варто очолити Патріарху Філарету УПЦ (КП), Митрополиту Онуфрію УПЦ (МП) - 24% (8%), Митрополиту Макарію (УАПЦ) - 3% (5 %).

Щодо питання про втручання російської влади в процес створення Української ЄПЦ - 54% опитаних вважають, що Росія намагається перешкодити процесу створення ЕПЦ, 27% - відкидають таку можливість, 19% - не визначились.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи розпитали українців, кого вони бачать на чолі ЄПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути