пʼятниця, 14 грудня 2007 08:21

У Москві помер автор легендарного "Арлекіно" Алли Пугачової

На 56-му році життя у своїй московській квартирі у вівторок увечері помер від серцевого нападу поет Борис Баркас, доля якого – і творча, і людська – була щедра на несподівані події і така ж жорстока. Як і багатьох авторів естрадних хітів, у певний момент його спіткало забуття, що призвело за собою одне нещастя за іншим. Радянська естрада немислима без його "Арлекіно" та інших пісень, які звучали у виконанні "Машины времени", "Веселых ребят", "Автографа", "Рок-ателье", Вадима Голутвіна, Валерія Леонтьєва .

Пісня "Арлекіно", автором музики для якої є болгарський композитор Еміл Дмітров, була перекладена російською мовою у 1975 р. спеціально для Алли Пугачової, яка представляла СРСР на "Золотому Орфеї". Молода виконавиця завоювала перше місце і була визнана висхідною зіркою, а пісня в її виконання назавжди стала "візитною карткою" і для співачки, і для того, хто написав до неї вірші Баркаса. Правда, пластинка з синглом помилково була підписана: "Слова – І.Рєзник". Пізніше Баркас склав для Пугачової ще одну пісню – "Бег по кругу", але за популярністю їй було не порівнятися з першим хітом.

Борис Баркас народився у 1951 році. Закінчив біологічний факультет МГУ, але, змінивши безліч робіт, так і не влаштувався за фахом. У 18-річному віці вперше заявив про себе як естрадний поет, написавши пісню "Ты по этой лестнице". Вона стала хітом у виконанні Саші Лермана і "Скоморохів". Через п"ять років з"явився текст "Арлекіно", а потім – цілий ряд творів, у тому числі і текст рок-опери Олександра Градського "Стадіон".

Але муза зрадила Баркасу, і в якийсь момент він перестав писати. Втративши роботу, поет втратив кошти для існування і змушений був вести жебрацький спосіб життя. Залишивши квартиру дружині і дитині, Баркас пішов фактично світ за очі і два роки провів на вулиці – голодний безробітний, регулярно потрапляючи в міліцію за участь у п"яних бійках. Потім звернувся у центр соціальної адаптації "Любліно", призначений для осіб без певного місця мешкання і роботи, і прожив там кілька років.

Його сусіди по притулку стверджують, що Баркаса не залишали мрії про відродження творчої кар"єри, і він нібито готував сюрприз – "справжню бомбу", ремейк "Арлекіно". Але створити "нову стару" пісню так і не встиг.

Країна знов пригадала про Баркаса минулою весени: у жовтні його запросили як учасника на ток-шоу Андрія Малахова "Пусть говорят", де поет-пісенник зустрівся з Пугачовою. "Ми з Борею в той час, коли працювали над "Арлекіно", були хіппі, – сказала Алла Борисівна глядачам. – Він дивовижна людина. Я жалкую, що не бачилася з ним з 1978 року. Сподіваюся, що більше ми не загубимося".

На програмі Баркас познайомився з депутатом і за сумісництвом співаком Андрієм Ковальовим, який був приголомшений історією поета і приклав масу зусиль, щоб знайти йому житло і відновити документи. Всі проблеми вдалося улагодити зовсім недавно, після чого Баркас переїхав у власну квартиру, де прожив всього лише місяць. TOPnews.

Зараз ви читаєте новину «У Москві помер автор легендарного "Арлекіно" Алли Пугачової ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути