четвер, 24 червня 2010 13:56

У Молдові відзначатимуть День радянської окупації

У Молдові відзначатимуть День радянської окупації

Виконуючий обов'язки президента Молдови і голова парламенту країни Міхай Гімпу підписав указ про нову пам'ятну дату - День радянської окупації. Цей день буде відзначатися 28 червня - у той день, коли в 1940 році радянські війська увійшли в Бессарабію.

Цей день Гімпу назвав "чорної датою в історії Молдови". "Саме з цієї дати почалася трагедія нашого народу - депортації, організований голод, денаціоналізація", - пояснив виконуючий обов'язки президента.

28 червня 2010 на площі Великих національних зборів в Кишиневі, на тому місці, де раніше стояв пам'ятник Леніну, буде встановлено меморіальний камінь, а пізніше на цьому місці з'явиться пам'ятник жертвам комуністичного режиму.

Раніше член молдавської комісії за оцінкою тоталітарного комуністичного режиму В'ячеслав Ставіле заявив, що радянська окупація завдала Молдови матеріальних збитків на 28 мільярдів доларів, і запропонував владі вимагати від Росії компенсації. Міхай Гімпу заявив у відповідь, що "це питання слід вивчити".

Також на підставі висновків комісії в Молдові планується заборонити комуністичну символіку і діяльність Комуністичної партії, яка перебувала при владі в країні до 2009 року, а нині опинилася в опозиції.

Історичні області Бессарабія та Північна Буковина були передані СРСР Румунією в 1940 році під загрозою війни. Ці землі "відійшли" до СРСР за пактом Молотова-Ріббентропа 1939 року. 2 серпня на території Бессарабії, а також Молдавської автономної радянської соціалістичної республіки (у складі Українській РСР; до неї входило і Придністров'я) була утворена Молдавська радянська соціалістична республіка.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «У Молдові відзначатимуть День радянської окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути