вівторок, 13 травня 2008 17:26

У Мадриді показали "оголені тіла" Родена (ФОТО)
5

У Мадриді відкрилася виставка відомого французького скульптора, одного з основоположників імпресіонізму в скульптурі, Огюста Родена. У виставці, яка має назву "Роден, оголені тіла", представлені найбільш експресивні і виразні роботи митця: "Поцілунок" (1886), "Данаіда" (1885), "Андромеда"(1885) та інші.

Творчість Родена, за його власними висловлюваннями, коливалося між гармонією античної скульптури з спокійною досконалістю її форм і суворою величчю Мікеланджело, що переповнений пристрастями боротьби.

Мистецтво Родена вдихнуло людське тепло і нові життєві сили в скульптуру 19 ст. У його роботах рухи людського тіла стають засобом передачі безмежно широкого спектру емоцій, а природні і вільні положення фігур, ще невідомі скульптурі тих часів, відображають багатство внутрішнього життя людини.

Інтерес Родена до психологічного і емоційного життя людини відрізняв його від імпресіоністів. Проте він симпатизував їх бунтарству, а ескізна, навмисна незакінченість творів, створених після середини 1880-х років, дозволяють говорити про нього як про одного з перших майстрів, які застосували імпресіоністську техніку в скульптурі.

Роден додавав більшу рухливість і натхненність скульптурній формі за допомогою сильного пластичного моделювання і драматичної світлотіні. У своїх роботах йому вдалося передати зв"язок між внутрішнім світом людини і його зовнішнім виглядом. Найбільш відомі твори Родена: "Брама Пекла", "Первісна людина", "Мислитель", "Громадяни Кале", "Думка", "Поцілунок", "Чоловік зі зламаним носом".

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «У Мадриді показали "оголені тіла" Родена (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути