У Львові презентували шоколадні цукерки та фруктові лікери за довоєнними галицькими рецептами. Власники кондитерської "Вероніка", що в центрі Львова відновили рецпти виготовлення 1939 року чотирьох видів шоколадних цукерок: "Чорнослив у шоколаді", "Мигдаль у шоколаді", "Ромові", та два види лікерів - "Малиновий" та "Чорносмородиновий".
"Довоєнні рецепти солодощів були збережені переважно зусиллями галицьких господинь. Багато втрачено і перекручено під час Союзу. У радянські часи найбільш популярними були шоколадні цукерки та іриски. Їх наповнювали різними начинками – повидла, креми, горішки. Репертуар цукерок тоді був значно ширший. Були цукерки зі зображенням українських казок"– каже львівський історик Іван Сварник.
"Багато рецептур втрачено. Господар тримав їх у себе, бо не хотів розголошувати професійний секрет приготування. Для того, щоби віднайти стародавні рецепти довелось вивчати різні джерела - книги польських кулінарів, архівні документи. До нас навіть приходять старі пані, які дають рецепти солодощів, збережені їхніми бабусями", - каже власник кондитерської Андрій Іонов.
Технологи-кондитери випробовували різні рецепти лікерів – на основі шоколаду, кави й різних фруктів. Такі лікери можуть використовуватись для виготовлення кондитерських виробів, цукерок. Це подовжує термін зберігання.
"Малиновий" та "Чорносмородиновий" лікери мають не більше 25 градусів. Свіжі ягоди та фрукти на алкоголі з додаванням цукру вистоюють кілька місяців. Потім проціджують, додають різні спеції, приправи. Коштує півлітра лікеру 210 грн.
Коментарі
2