неділя, 10 жовтня 2010 19:19

У Львові упівці півгодини билися з солдатами НКВС (ФОТО)
29

68-у річницю створення Української Повстанської Армії у Львові відзначили маршем слави та театралізованою постановкою бою між упівцями та енкавеесниками. Ополудні центром міста промарширували 80 членів клубів військово-історичних реконструкцій та громадських організацій з усієї України. Усі були у військових строях 1930-1940 років зі справжньою зброєю, непридатною для стрільби.

"Дуже схожі хлопці на моїх сучасників, і форма, і взуття, я сама подібний брезентовий плащ мала, коли була зв'язковою у сотні упівців на Яворівщині, - згадує 80-річна львів'янка Степанія Павлюк. - Тільки наші мали зброю кращу".

Учасники маршу пообідали на площі Ринок. Ресторан "Криївка" пригощав їх кулішем з квашеними огірками. Після частування усі попрямували до парку "Горіховий гай", що на вул. Володимира Великого на театралізоване дійство "Повстанці з минулого" - відтворення бою між відділом УПА та підрозділом НКВС.

"Боїв у Львові ніяких не було, тому ми взяли уривок з одного бою, що проходив у квітні 1944 року біля села Гурби, це теперішня Рівненщина, - розповів голова львівського Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач. - Задіяли 80 людей. Усі костюми – оригінали або копії військової форми. Зброю ми використовуємо справжню. На цю постановку витратили 20 тисяч гривень. Найбільше витрат на патрони. Ми використовуємо холості. Один коштує 8 грн, для кожного стрілка треба як мінімум 40".

Місце реконструкції обступили глядачі. Ведучий через гучномовець коментує, що відбувається.

До яру під'їжджає машина з солдатами в радянській формі. Із лісу підходить загін повстанців. Бій триває півгодини, лунають вибухи та автоматні черги. Вояки пластують. У бою перемагають упівці.

"Ми про УПА вчимо у школі, але це ж майже реальний бій, - розказав 12-річний Ростислав Рущак. - Я в газеті прочитав оголошення про постановку і впросив батьків приїхати. Наші гарно стояли за себе, от тільки чекіст один якийсь живучий попався. Ніяк у нього вцілити не могли".

Наступний бій товариство "Пам'ять" планує відтворити 17 жовтня під Стриєм.

Фото: Ігор Хомич

Gazeta.ua.


Зараз ви читаєте новину «У Львові упівці півгодини билися з солдатами НКВС (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

499

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути