пʼятниця, 23 листопада 2007 18:10

У Лондоні рік тому помер Олександр Литвиненко (ФОТО)

Рівно рік тому, 23 листопада 2006 року, в Лондоні помер екс-офіцер ФСБ РФ Олександр Литвиненко.

"Справа Литвиненка" викликала величезний резонанс у Великій Британії, Росії і у всьому світі, проте рік потому після його смерті на багато питань так і не були знайдені відповіді.

Одним з них залишається точна причина смерті колишнього співробітника органів безпеки, який в 2000 році втік до Великої Британії, а незадовго до смерті отримав британський паспорт. Результати розтину тіла Литвиненка не були оприлюднені, хоч і включені в матеріали поліцейського розслідування, пізніше передані в органи прокуратури.

Єдиним офіційним підтвердженням причини його смерті є заява Королівської прокурорської служби Великої Британії про те, що Литвиненко "помер в лондонській лікарні від гострої променевої хвороби; як було встановлено, він проковтнув летальну дозу полонію-210, високорадіоактивної речовини".

Найвищий рівень радіації був виявлений в "Сосновому барі" готелю "Мілленніум" в районі Мейфейр, де ймовірно і був отруєний екс-офіцер ФСБ, і в японському ресторані "Itsu" на вулиці Піккаділлі, де Литвиненко зустрічався з своїм італійським інформатором Маріо Скарамелла.

Бар і ресторан були закриті для знезараження протягом декількох місяців, з листопада 2006 року аж до весни цього року. За словами фахівців, це було пов"язано з необхідністю забезпечити зниження рівня полонію до незначного рівня. Природний період напіврозпаду полонію-210 складає 138 днів.

Всього на операцію по знезараженню приміщень і перевірку людей, які могли піддатися дії радіації, Агентство по охороні здоров"я витратило близько 2 мільйонів фунтів стерлінгів. Ще 250 тисяч фунтів на ці ж цілі витратила рада лондонського району Вестмінстер. Поліцейське розслідування Скотланд-ярду обійшлося британським платникам податків приблизно в 1 мільйон фунтів.

Із понад тисячі перевірених людей тільки у 17 - працівників готелів, і членів сім"ї Литвиненка - був виявлений незначний рівень радіоактивного опромінювання, але медики запевняють, що ризик для їхнього здоров"я у зв"язку з цим є незначним, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні рік тому помер Олександр Литвиненко (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути