пʼятниця, 10 липня 2009 12:21

У Київраді взялися за алкоголіків і наркоманів

У Київраді взялися за алкоголіків і наркоманів

Київрада прийняла програму протидії зловживанню алкоголем і поширенню наркотиків у столиці. Програма розрахована до 2013 року і буде реалізована поетапно.

Зокрема, до 2010 року при Київській міськадміністрації і районних адміністраціях мають бути створені координаційні ради з алкогольних і наркотичних питань. Вони керуватимуть виконанням районних і міських цільових програм, які серед іншого передбачають обмеження реклами алкогольних напоїв, а також регулювання кількості пунктів, часу і місця їх продажу.

Як повідомила голова комісії Київради з питань охорони здоров"я і соціального захисту Алла Шлапак (блок Черновецького), насамперед передбачається заборонити продаж алкогольній продукції на Хрещатику, ринках, в парках і зонах відпочинку, а також у радіусі 100 м від навчальних закладів. Також центрами соціальних служб для молоді, управлінь освіти і охорони здоров"я будуть створені підрозділи вуличної соціальної роботи в мікрорайонах, молодіжні клуби здорового способу життя при навчальних закладах, "школи соціальних знань" для батьків алко- і наркозалежних.

Крім того, прийнята програма передбачає запровадження з 2010 року програм замісної терапії для наркозалежної молоді. Спільно з управліннями МВС планується поставити на облік тих, хто вживає наркотичні і психотропні речовини. Потенційних споживачів алкоголю і наркотиків серед підлітків виявлятимуть на медоглядах у військкоматах, а для дорослих буде розроблена система наркологічних оглядів. "Ми плануємо співпрацю з правоохоронними органами, оскільки ніхто, окрім них, поки не вів статистику і облік наркозалежних", - пояснив секретар комісії з питань освіти і науки Олексій Давиденко (БЮТ).

Спільний бюджет програми по боротьбі з алкогольною і наркотичною залежністю складе 22,8 млн грн.

Не дивлячись на те, що документ був прийнятий одноголосно, деякі депутати вважають такий бюджет нереальним.

Так, Сергій Баранов-Мохорт (Партія регіонів) вважає, що в Києві недостатньо кваліфікованих фахівців для виконання передбачених заходів.

"До того ж в умовах економічної кризи складно уявити, що в київських навчальних закладах буде розширено штат співробітників і відкриються нові обладнані кабінети. Але ми не могли не підтримати програму, інакше наші опоненти тут же використали б це в політичних цілях", - відзначив Баранов-Мохорт.

Як повідомлялося раніше, Київська міська рада ухвалила рішення направити 1,82 мільйона гривень на профілактику куріння у 2009-2012 роках.

Основними напрямками програми Київрада визначила: виготовлення та розміщення соціальної реклами про шкоду куріння, організацію роботи гарячої лінії для бажаючих кинути курити, заохочення медичних працівників за боротьбу з курінням, інформування населення про наслідки тютюнової залежності через комунальні засоби масової інформації.

Нагадаємо, жовтні 2008 року Київрада закликала Президента Віктора Ющенка, Верховну Раду і Кабінет Міністрів збільшити штрафи за куріння у заборонених місцях удвічі до 2-10 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, тобто до 34-170 гривень.

У вересні Київрада заборонила куріння на дитячих майданчиках, зупинках громадського транспорту, в під"їздах багатоповерхових житлових будинків, гуртожитках і підземних переходах.

Крім того, 72% українців підтримують збільшення розміру попереджень на пачках сигарет і доповнення їх тексту страшними зображеннями, які повідомляють про шкоду куріння для здоров"я.

За матеріалами Комерсант-Україна, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Київраді взялися за алкоголіків і наркоманів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути