середа, 31 березня 2010 12:57

У Києві встановлять 2 пам"ятники засновникам міста

У Києві встановлять 2 пам"ятники засновникам міста

Міська влада вирішила до Дня Києва полагодити і встановити пам"ятник засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь на колишньому місці - на Дніпровській набережній, пише газета Сегодня.

За рішенням Президента кияни повинні відсвяткувати День міста біля монумента. Але міська влада, як відомо, вирішила відливати повністю новий пам"ятник, а тому планувала його відреставрувати не раніше, ніж до Дня Незалежності в серпні.

Таким чином, незабаром у столиці з"явиться два однакові пам"ятники засновникам міста - один встановлять на території Національного експоцентру України, що на проспекті Глушкова, а другий на Дніпровській набережній.

"Зараз будемо терміново латати старий пам"ятник, бігаємо вже в лихоманці. Зараз ведуть роботи формувальники, які мають зняти мірку з існуючих фігур. Потім розпочнемо роботу разом з карбувальником. Найбільше возитися доведеться з лучником - у нього при падінні розірвало низ мантії. Правда , не думаю, що латаний пам"ятник довго простоїть", - сказав Стефан Загайкевич, один зі скульпторів, якому довірили відновлювати туру.

У результаті було ухвалено рішення полагодити і встановити до Дня Києва на набережній старий пам"ятник. А коли дороблять новий монумент, старий встановлять в Експоцентрі.

"Зараз роботи над новим припинено. Нам головне - встигнути полагодити братів до Дня Києва", - сказав Загайкевич.

Нагадаємо, що Київрада на сесії 25 березня дозволила комунальному підприємству Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт взяти кредит у розмірі чотирьох мільйонів гривень на відновлення пам"ятника засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь.

Пам"ятник засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь, що на Набережному шосе, частково обвалився ввечері, 23 лютого. Обвалилася частина човна з фігурами братів Щека і Хорива.

Як повідомив начальник Головного управління охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації Руслан Кухаренко, на місці зруйнованого пам"ятника засновникам міста буде встановлено його бронзову копію.

За словами Кухаренка, передбачається, що оновлений пам"ятник встановлять на Дніпровській набережній 24 серпня до Дня Незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «У Києві встановлять 2 пам"ятники засновникам міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути