пʼятниця, 26 лютого 2010 09:16

Пам"ятник засновникам Києва відновлять лише до дня Незалежності

Пам"ятник засновникам Києва відновлять лише до дня Незалежності
25 лютого вранці фігури пам"ятника засновникам міста - Кию, Щеку, Хориву та їх сестрі Либіді, який обвалився в середу, демонтували і відвезли. Відновити їх обіцяють тепер лише до дня Незалежності, повідомляє "Сегодня".

На даний момент міські чиновники вирішують, чи відновлювати колишній пам"ятник з чеканної міді, або робити новий з бронзи. Як сказав начальник главку культурної спадщини Руслан Кухаренко, бронза довговічніша.

"Якщо його просто відрихтувати, залатати і поставити на старий човен, тобто велика вірогідність, що пам"ятник через десять-двадцять років знову проржавіє і обвалиться. А бронза буде на століття", - говорить Кухаренко.

Проте, за його словами, новий монумент навряд чи вдасться поставити до дня Києва (остання неділя травня), як про це заявляли раніше, в кращому разі - до дня Незалежності, тобто аж наприкінці серпня.

Скільки грошей доведеться витратити з бюджету на відновлення символу Києва, поки точно не підрахували. Олександр Бригинець, голова комісії з культури Київради каже, що експерти називають суму в 2-3 млн. грн. На сьогоднішній сесії Київради депутати планують направити запит мерові, щоб той розпорядився виділити кошти на пам"ятник. Причому, як запевняє Бригинець, гроші можна взяти із надходжень за використання символіки Києва комерційними організаціями - це 16-17 млн. грн. за 2009 рік. "Левова частка цих коштів надійшла саме за використання зображення човна із засновниками. Тобто, його можна полагодити за зароблені пам"ятником гроші", - говорить він.

Нагадаємо, 24 лютого в Києві на Дніпровській набережній частково обвалився пам"ятник засновникам міста - Кию, Щеку, Хориву і їх сестрі Либіді.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник засновникам Києва відновлять лише до дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути