За словами співробітників лабораторії Мінського ринку, такі їстівні гриби, як лисички, маслюки, білі, підберезники і підосиновики мутують, тому ними можна сильно отруїтися. Ці гриби можуть бути на вигляд їстівними і успішно пройти тест на радіацію.
У лабораторії стверджують, що всі гриби, що продаються у них на ринку, навіть шампіньйони і гливи, перевірені ще на комбінатах, де вирощуються в спеціальних теплицях.
Без висновку ветсанекспертизи і сертифікату з комбінату торгувати грибами на ринках забороняється. Тому лікарі радять все ж таки не купувати гриби в місцях несанкціонованої торгівлі.
Нагадаємо, що найбільш резонансний випадок масового отруєння грибами в Україні стався 2005 року в селі Пушкарівка (постраждали 8 дорослих і четверо дітей, троє з яких померли).
У тому ж році на Сумщині зареєстрували 11 випадків отруєння грибами, постраждали 25 осіб, з них 5 дітей. Померли 6 чоловік.
Найбільш детальне дослідження київських грибів роблять в Центральній санепідеміологічній лабораторії на Волинській, 12. Педіатри рекомендують батькам не годувати грибами дітей до 12 років, оскільки в дитячому віці організм дитини ще не готовий до засвоєння такої важкої їжі.
Якщо у вашої дитини блювота, нудота, слабкість, головний біль, пронос, біль в животі і ви знаєте, що перед цим вона їла гриби, обов"язково звернетеся до лікаря.
Перша допомога при отруєнні:
- промити шлунок (випити підсоленої води і викликати блювоту);
- випити велику дозу активованого вугілля;
- терміново викликати лікаря;
- госпіталізація всіх членів сім"ї, які теж їли гриби.
Середня ціна кілограма глив на київських ринках складає 11-12 грн., шампіньйонів - 18-20 грн, повідомляє Сегодня
Коментарі