понеділок, 19 липня 2010 09:09

У Києві хочуть створити "Ватикан" для патріарха Кирила

У Києві хочуть створити "Ватикан" для патріарха Кирила

Напередодні візиту патріарха Російської православної церкви Кирила (який пробуде в Україні з 20 по 28 липня) серед православних стали ширитися все більш оригінальні ідеї про те, як максимально наблизити патріарха до нашої країни.

Так, голова партії "Русь" Денис Шевчук запропонував перетворити Києво-Печерську Лавру на незалежну державу і поселити там патріарха РПЦ.

Тобто, за типом держави Ватикан в центрі Риму з Папою на чолі.

"Без загальної цивілізаційної концепції російських країн - України (Русі), Росії та Білорусі - у нас немає шансів на виживання в жорсткому однополярному світі, - заявив Шевчук. - Але є недовіра один до одного, яка увійшла у світовідчуття нашого народу, розділеного на різні громадянства. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є пошук об'єднуючих символів для Російського світу. Один такий символ вже є - це Російська православна церква. І для того щоб максимально посилити об'єднуючий ефект і зняти спекуляції на тему "якої саме країни Церква РПЦ ", ми виступаємо з ініціативою створення на території Києво-Печерської Лаври Держави Російського патріарха. Повернення патріарха до Києва, туди, де святий Володимир хрестив наш народ, дасть грандіозний заряд на майбутнє".

Відзначимо, що партія "Русь" не є дуже відомою і впливовою політичною силою. І тому для здійснення її оригінальних ідей необхідно, щоб ними перейнялися люди, які реально впливають на прийняття рішень. Але поки що готовності надати Лаврі незалежність не виявлено ні в церковних, ні в політичних колах.

Намісник Лаври отець Павло сказав, що вперше почув про цю ідею і поставився до неї дуже скептично: "Навіть не хочу обговорювати".

У Партії Регіонів "незалежність Лаври" також не сприймають.

"Створення такого анклаву шляхом відділення від України частини території країни дестабілізує політичну ситуацію, - вважає львівський губернатор, відомий своїми зв'язками з Церквою Василь Горбаль. - Може йтися лише про створення патріаршого подвір'я у Києві. Це церковний термін, що позначає представництво Російської православної церкви" .

"Патріарх Кирило нічого в України забирати не збирається, його місія - тільки дарувати, - каже відомий православний богослов, диякон Андрій Кураєв. - Створення держави в Лаврі - це божевільний проект, який точно народився не в Церкві".

Нагадаємо, що третій за останній рік візит патріарха в Україну буде тривалим і, на думку багатьох експертів, мета візиту - об'єднати все українське православ'я під керівництвом Московського патріархату.

Крім того, ідея патріарха Кирила стати українським громадянином, яку він висловлював під час свого торішнього візиту, схоже, не забута. Намісник Києво-Печерської Лаври отець Павло сказав:

"Можу засвідчити: зі своїх джерел я знаю, що патріарх хоче попросити громадянство України. Це не жарт".

На час візиту патріарх буде жити в його будинку. Але щоб стати українцем, Кирилу доведеться відмовитися від російського громадянства. За нашим законодавством, подвійне громадянство заборонене, і для отримання українського треба відмовитися від громадянства або підданства іншої країни. А ось у Росії подвійне громадянство можливе.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У Києві хочуть створити "Ватикан" для патріарха Кирила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути