середа, 31 березня 2010 22:16

У Китаї перестав працювати пошуковик Google

У Китаї перестав працювати пошуковик Google

Пошукові запити, надіслані мешканцями Китаю з головної сторінки пошуковика Google 30 березня, не видавали результатів. Замість них у користувачів завантажувалася порожня сторінка з інформацією про помилку пошуку. Також помилка призводила до розриву підключення до Інтернету. При цьому інші сервіси Google продовжували працювати.

Ця неполадка була зафіксована на території материкового Китаю. Китайські користувачі Twitter почали повідомляти про неполадки в пошуковику близько п"ятої години вечора за місцевим часом, тобто об 11 годині за Києвом. При цьому сервіс мікроблогів Twitter на території Китаю офіційно заблокований. Його користувачам необхідно застосовувати технічні хитрощі для того, щоб залишати записи.

Деякі блогери відзначили, що помилка пошуку могла бути викликана "Великим Фаєрвол" - урядовим механізмом, що здійснюють цензуру в Мережі. Помилкові пошукові результати включали в адресному рядку поєднання букв RFA, що, за збігом, є скороченням від назви радіостанції Radio Free Asia. Мовлення цієї радіостанції, а також доступ на її інтернет-сайт офіційно заборонені на території країни.

Google офіційно не прокоментував ситуацію, і поки не відомо, чи є помилки пошуку заходом, вжитим китайським урядом у відповідь на відмову Google здійснювати цензуру пошукових запитів. Google прийняв рішення відмовитися від цензури 22 березня, у відповідь на атаки хакерів на свою корпоративну мережу.

На даний момент китайські відвідувачі сайту Google.cn автоматично спрямовуються на гонконгський портал Google.com.hk. Надалі пошук здійснюється за допомогою серверів, також розташованих у Гонконгу. Це дозволяє пошуковику не виконувати вимоги китайського уряду щодо обов"язкової цензури пошукових запитів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Китаї перестав працювати пошуковик Google». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути