середа, 16 червня 2010 13:45

У Киргизії оголосили триденну жалобу

У Киргизії оголосили триденну жалобу

Влада Киргизстану повідомила про триденну жалобу. За час заворушень у республіці загинули близько 180 людей. Такі дані наводить МОЗ Киргизії. Однак у тимчасовому уряді не заперечують, що насправді кількість жертв може бути набагато більшою.

Під час сутичок похорони часто проходили без оформлення жодних документів. Ще близько двох тисяч людей отримали поранення, біженцями стали сто тисяч етнічних узбеків.

Киргизька влада стверджує, що ситуація на півдні країни нормалізується. Але тепер загроза захоплення нависла над Бішкеком. У столиці республіки вживають заходів безпеки. На головних трасах, що ведуть у місто, встановлюються додаткові пости. Влада серйозно побоюється нападу.

Голова тимчасового уряду Киргизії Роза Отунбаєва вважає, що одним з дієвих кроків захисту Бішкека від нападу екстремістів міг би стати тотальна комендантська година. Однак сил і засобів для цього просто не вистачає. "Ви що думаєте, так просто ввести комендантську годину? Це ж не тільки назва. Повинен бути постійний контроль, має бути багато солдатів, щоб перевірять людей", - пояснила Отунбаєва.

Втім, за твердженням керівництва республіки, є ознаки нормалізації ситуації на півдні: в Оші і Джалал-Абаді розбираються барикади, сторони розпочали примирення, активно діє штаб з подолання кризи, силовики перевіряють потенційні вогнища міжетнічного конфлікту.

Відомості про збільшення втрат не надходять. Убитих - 178 осіб. Втім, ця цифра умовна. Родичі ховають загиблих, не реєструючи, без огляду лікаря і в день загибелі (за мусульманськими звичаями). Продовжується евакуація постраждалих, здебільшого з кульовими пораненнями. Почалося розслідування стосовно осіб, підозрюваних в організації конфлікту.

"Те, що Бакієв причетні до цих подій, у нас немає взагалі ніяких сумнівів, - заявила Отунбаєва. - Усі заворушення проплачені".

Республіка очікує прибуття літаків з гуманітарною допомогою з Росії і спеціальної поліцейської техніки, обіцяної Туреччиною та США. Сьогодні ж у країні оголошено жалобу за городянам, які загинули внаслідок етнічного конфлікту.

Вести

Зараз ви читаєте новину «У Киргизії оголосили триденну жалобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути