Ексклюзиви
середа, 03 червня 2009 11:16

У Індії вперше в історії спікером парламенту стала жінка

У Індії вперше в історії спікером парламенту стала жінка
Спікером нижньої палати індійського парламенту вперше в історії країни обрана жінка, вихідець з касти "недоторканних" Мейра Кумар. Поздоровляючи 64-річну Кумар з обранням на посаду спікера прем"єр-міністр Індії Манмохан Сінгх в прямому ефірі парламентського телеканалу назвав цю подію історичною.

"Вперше жінка, член цієї палати, обрана на посаду спікера", - сказав прем"єр.

Сінгх нагадав про бездоганну кар"єру нового спікера, яка з 1985 року обирається депутатом Лок-сабхі (нижньої палати парламенту Індії). У минулому уряді Манмохана Сінгха вона займала пост міністра соціальної справедливості і рівності.

"Я вважаю своє висунення на пост спікера честю і успіхом для себе. Мені повезло в тому, що мені надана ця історична можливість", - сказала Кумар перед голосуванням.

Вона пообіцяла сумлінно виконувати свої обов"язки на посту спікера, давати висловитися всім партіям і "берегти гідність як всієї палати в цілому, так і окремих депутатів".

Мейра Кумар є членом правлячої партії Індійський національний конгрес. Вона народилася в північному індійському штаті Біхар в сім"ї борця за права представників нижчих станів, колишнього віце-прем"єра Індії Бабу Джагджівана Рама. До першого обрання депутатом парламенту в 1985 році працювала на різних посадах в міністерстві закордонних справ, посольствах Індії за кордоном. Чоловік Кумар працює юристом у Верховному суді Індії, у них є троє дітей. Захоплюється спортивною стрільбою, пише вірші.

У Індії майже не залишилося вищих постів, які в різний час не займали б жінки. Так, в 2007 році вперше жінка, Пратібха Патіл, зайняла президентський пост. У минулому прем"єрський пост неодноразово займала інша жінка - покійна дочка Джавахарлала Неру Індіра Ганді. Зараз її невістка Соня Ганді очолює найстарішу партію країни - Індійський національний конгрес і сколочений навколо неї правлячий Об"єднаний прогресивний альянс, передає РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У Індії вперше в історії спікером парламенту стала жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути