понеділок, 31 травня 2010 11:58

У Грузії правляча партія Саакашвілі лідирує на місцевих виборах

У Грузії правляча партія Саакашвілі лідирує на місцевих виборах

Правляча партія "Єдиний національний рух" лідирує за результатами виборів, що пройшли напередодні, в місцеві органи влади в Грузії. Про це свідчать оприлюднені ЦВК Грузії вранці в понеділок дані підрахунку 11% голосів виборців, які брали участь у голосуванні, передає.

У неділю в Грузії пройшли вибори в сакребуло (місцеві органи влади), зокрема перші в історії країни прямі вибори мера Тбілісі, а також проміжні парламентські вибори.

На виборах мера Тбілісі кандидат від правлячої партії, чинний мер Гігі Угулава, після підрахунку результатів на 82 з 774 виборчих дільниць, набрав 53,6% голосів виборців. Наступний за ним кандидат від опозиційного передвиборного блоку "Альянс за Грузію" Іраклій Аласанія набрав 19,8 відсотка голосів.

Решта кандидатів, за попередніми даними Центрвиборчкому, набирає менше 1% голосів. Усього на виборах мера Тбілісі було зареєстровано 9 кандидатів.

Попередні підсумки підбиті й у виборах до тбіліського сакребуло за пропорційною системою, повідомляє РИА "Новости". Зокрема, на даний час підраховані голоси з 37 дільниць. "Єдиний національний рух" отримує 53,49% голосів, "Альянс для Грузії" - 14,65%. На третьому місці з 14,6% - Християнсько-демократичне об'єднання. "Національна рада" отримала 8,56% голосів, рух "Промисловість врятує Грузію" - 5,99%.

Судячи за їхніми окремими висловлюваннями у бесідах з журналістами, лідери опозиційних партій загалом змирилися з поразкою на місцевих виборах. "Протягом найближчого часу ми визначимося з подальшими діями", - сказав журналістам один з лідерів опозиційного передвиборного блоку "Національна рада" Каха Кукава.

Сакребуло обираються на чотири роки за мажоритарною і пропорційною системою, наприклад, сакребуло Тбілісі складатиметься з 50 людей: з них 25 пройдуть за мажоритарною, і 25 - за пропорційною системами.

Місця в сакребуло за пропорційною системою, згідно з чинним законодавством країни, будуть поділені між партіями і блоками, що подолали 5-відсотковий бар'єр. У Тбілісі встановлений 4-відсотковий бар'єр. Всього у виборах взяли участь 17 політичних суб'єктів, з них 3 блоки і 14 партій.

Показник активності виборців в ході місцевих виборів у неділю в Грузії становив 49%. "Після уточнення даних у минулих виборах взяли участь - 1 млн 740 тис 653 виборці, або 49% від загальної їх кількості", - повідомила журналістів керівник прес-центру ЦВК Джулі Гіоргадзе. При цьому вона зазначила, що і ці дані "ще уточнюються".

Інтерфакс-Україна, РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «У Грузії правляча партія Саакашвілі лідирує на місцевих виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути