вівторок, 19 листопада 2013 21:37

У Гадячі відкрили пам'ятник Шевченку, який не має аналогів в Україні
5

Фото: Фото: Микола Марченко

Сьогодні у місті Гадячі, що на Полтавщині, відкрили пам'ятник Великому Кобзареві. Відкриття приурочили святкуванню 350-річчя Гадяча як гетьманської столиці Лівобережної України.

10 година ранку. На окраїні міста біля гетьманського знаку збираються козаки, військовослужбовці, гості свята. Для присутніх молоді хлопці у козацькому вбранні верхи на конях демонструють прийоми рукопашного бою на шаблях.

Близько 11 години дня всі присутні групуються у колони і йдуть до вулиці Тарасу Шевченку. Тут починається церемонія відкриття пам'ятника великому Кобзареві.

Серед козацьких хоругв та державних прапорів видніються стяги Партії регіонів.

"Кажуть, що ніби бюджету коштував пам'ятник ледь не мільйон гривень. А мій знайомий розказував, що понагинали підприємців у місті, щоб зібрати на нього гроші. Справа, як кажуть, благоугодна. Але ж вони ледь не половину грошей по карманах порозпихали",– стиха говорить чоловік років сорока своєму напарнику.

Після офіційних виступів до підніжжя пам'ятника закладають капсулу із землею, котру привезли із Канева з могили Тараса Шевченка. Після цього пам'ятник освячують.

Встановили пам'ятник Кобзарю на розі вулиць Шевченка і 50-річчя Жовтня.

"Моя думка із самого початку, із 2011 року, коли почали працювати над проектом, була і залишається незмінною. Цей пам'ятник мав би стояти на місці пам'ятника кату українського народу Володимиру Леніну на Соборній площі у самому центрі міста. Я цю тему публічно піднімав. Та мені сказали, у місті багато комуністів і неправильно зрозуміють. Але Тарас Шевченко однозначно більш достойний стояти в центрі Гадяча на площі, а не на перехресті вулиць", - пояснює Андрій Суіменко, 34 роки.

Висота пам'ятника близько 4 метрів, вага – 12 тонн.

Місцеві кажуть, гадяцький Шевченко не має аналогів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Гадячі відкрили пам'ятник Шевченку, який не має аналогів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути