пʼятниця, 08 листопада 2013 21:37

Режисер Сергій Проскурня розпочав зйомки фільму про Шевченка
17

Фото: Фото: Тарас Подолян

7 листопада стартували зйомки документальної стрічки "Тарас Шевченко. Ідентифікація".

"Шевченко завжди той самий, інша справа, як його використовують, що саме в ньому стає актуальним", - розповів Gazeta.ua режисер Сергій Проскурня.

"Спланував, щоби в перший день зйомок знімали перший епізод фільму - початок роботи скульптора над портретом Шевченка. Це деміургічна ситуація, тобто створення майбутнього образу. Тут багато символів, спершу привозять глину, а це земля, як початок творення", - додав режисер.

Над портретом Шевченка розміром від 70 см — до 1 метру працює скульптор Тарас Цюпа.

Наприкінці стрічки глиняну голову поета відвезуть до ливарні і покриють бронзою. Робота скульптора буде однією з п'яти сюжетних ліній 52-хвилинного фільму.

У стрічці не буде сцен реконструкції і самого персонажа Шевченка. Натомість про поета говоритимуть звичайні люди та експерти. Тому зйомки проходитимуть у Карпатах, у степах Бессарабії, у копанках Донбасу, у Чорнобильській зоні відчуження, у кабінеті Зигмунда Фройда у Відні, на Таймс-сквер у Нью-Йорку та у стінах Гарвардського університету. Вони триватимуть до 26 грудня.

Прем'єру фільму планують на 200-річчя з Дня народження Шевченка, 9 березня 2014 року. За словами Сергія Проскурні, це буде не телевізійне кіно, а прокатне.

Бюджет картини становить майже 1,5 млн. грн. "Тарас Шевченко. Ідентифікація" один із трьох документальних проектів про поета, яке фінансує Державне агентство України з питань кіно. Загалом на конкурс подавали 12 проектів.

Зараз ви читаєте новину «Режисер Сергій Проскурня розпочав зйомки фільму про Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі