четвер, 24 жовтня 2013 01:00

Франківський режисер Олег Ущенко зніматиме фільм про типових львів'ян

 Франківський режисер Олег Ущенко зніматиме фільм про типових львів'ян
Фото: youtube.com

Фільм з робочою назвою "Планета Львів" зніматиме режисер з Івано-Франківська Олег Ущенко. Коли саме почнуться зйомки — поки невідомо, але сценарій вже готовий. Продюсером кіно стане Володимир Філіппов, співзасновник і генпродюсер продюсерського центру "Інсайтмедіа".

"Зараз паралельно відбувається процес монетизації і робота над сценарієм. Автор сценарію і режисер – Олег Ущенко. Оскільки команда поставила собі за мету зробити продукт, який би вписався у світовий контекст, то зі стартом знімальних робіт не поспішаємо. Хоча, звісно, хочеться запустити його пошвидше", - розповів Олег Ущенко кореспонденту Gazeta.ua.

"Наш фільм - це спроба зробити українське індустріальне кіно, spectacle, де на першому місці видовище. Воно не обов'язково мусить бути дорогим, з найновішою комп'ютерною графікою, з коштовним інструментарієм. У нашому проекті основним комунікатором між нами і глядачами буде добра емоція… Українське кіно потребує катарсису. Воно зависло посередині між тим, яким його сьогодні роблять, і тим, яким би його хотіли бачити глядачі. І бовтається. В кращому випадку, щось відносно добре є серед нішових проектів. Тим часом, мірилом успіху в індустріальному кіно є одне – вдалося чи не вдалося створити бренд, який підлягає монетизації не лише у кінозалі, але з розвитком франшизи на додаткових платформах. У сьогоднішньому кіно вже давно не викидають ледь понадкушувані качани, а старанно згризається все до зернят".

"У Львові свого часу сталася трагікомічна подія — в 39-му році арештували фільм "W??cz?gi" ("Волоцюги"), - додає режисер, - Там є пісня "Тільки у Львові" - "Tylko we Lwowie". Її переспівали сотні разів. Це був фільм про львівських батярів. Наш фільм — це не його сиквел. Це буде кінокомедія про сучасний Львів. Але то продовження демонстрації духу Львова, вже теперішнього. Де, наприклад, якщо випікають пляцки чи перекладанці, то штук 10 різних. Батяри не були блатними. Вони любили жорстоко пожартувати, дівку десь розвести, максимум заладувати комусь в писок. Але не влаштовували поножовщини, не були злочинцями. Буде присутній типово львівський діалог, ґвара. Останнє і стало причиною тертя з інвесторами з Росії чи Польщі. Іноземців важко переконати вкладати в україномовне кіно, а тут ще львівський "блатняк". Звісно, я жартую, бо то зовсім інше, ніж блатняк".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС поки не можуть визначити, чи готова Україна йти в Європу

"Доводиться щоразу пояснювати, що нам не розходиться створити ще один містечковий продукт і потім нарікати, чому порожні зали. То має бути кіно, яке би хотіли дивитися і за межами України. Інакше не має смислу за все це братися. Бо, як казав один чоловік: для того, щоби перднути, закочувати рукавів не треба".

"Зрозуміло, що світ змінюється. Але львів'янин лишається львів'янином. У Львові є "каста", якої, напевно, ніколи не було в Києві. Її, цієї касти, так само не має у Москві. Але є у Петербурзі чи Кракові. Для цієї групи головне — знати і перерахувати своїх дідів-прадідів, які в цьому місті прожили, і бажано, щоби родовід починався хоча б від дружинника Короля Данила. Якщо від його боярина - то ще краще. Ці люди добре розбираються на гобеленах, каві і знають хто, коли і для чого будував яку кам'яницю. Жарти жартами, але, коли я вчився у Львові і спілкувався з такими "расОвими" львів'янами, то складалося враження, що ці люди навіть мільярдера, якщо він не зі своїх, вважатимуть хробаком".

"Фільм "Планета Львів" — це спроба подивитися на те, як Львів виглядає зараз. То історія про типового львів'янина, який намагається жартувати, але у нього не завжди виходить. Любить випити, погуляти. Будуть там і бізнесмени, і різні покоління, і соціальні класи. На цьому тлі розгортається дуже прикольна світоглядна війна. Буде і романтична лінія, переплетіння доль. Наприклад, є молода пара-емо. Він і вона весь час міняються одягом, сусіди не можуть зрозуміти, хто з них хлопець, а хто — дівчина, що доводить їх до сказу. Але всі герої позитивні".

Зараз ви читаєте новину « Франківський режисер Олег Ущенко зніматиме фільм про типових львів'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі