понеділок, 21 жовтня 2013 09:40

Як обміняти порвані та поцвілі долари?

Як обміняти порвані та поцвілі долари?
Нова 100-доларова купюра. Фото: bigpicture.ru

Наталя і Юрій Хоменки два роки тримали під ванною $700.

"На весілля нам подарували 3,7 тисячі доларів, - згадує Наталя. - За три тисячі зробили ремонт у квартирі, купили пральну машинку і плазмовий телевізор. 700 доларів, які залишилися, чоловік запропонував сховати під диваном. Я його переконала, що надійніше засунути під ванну. Не думали, що банкноти так сильно вологи бояться".

Долари відсиріли, почали цвісти і вкриватися ржавими плямами. Подружжя пробувало обміняти банкноти у чотирьох банках, але марно.

"Прочитала в інтернеті, що пошкоджені банкноти можна обміняти навіть після пожежі та потопу, - розказує Хоменко. - Головне, щоб банкнота вціліла на 50%. Звернулася до чотирьох банок, але всюди готові обміняти лише гривні. З поношеною валютою ніде не хочуть мати діла".

Обміняти поношені гроші неважко, якщо йдеться про національну валюту, розповіла столичний юрист Оксана Ясинська.

"За постановою Нацбанку вам мають безкоштовно обміняти пошкоджену гривню на придатну для обігу, - говорить Ясинська. - Пошкоджені іноземні гроші можна обміняти в будь-якому комерційному банку, але не безкоштовно. За обмін старої, порваної або забрудненої купюри такі структури беруть комісію в 10% і більше".

ФОТОРЕПОРТАЖ: Зблідла але суперзахищена: Як виглядає нова 100-доларова купюра

Юрист називає такий обмін прибутковим бізнесом. Закордоном пошкоджені банкноти обмінюють безкоштовно.

За словами Ясинської, іноземні банкноти не обміняють, якщо на них не збереглися номер, серія, вартість цифрами і прописом, основний малюнок на лицьовій і оборотній сторонах, розірвані на більше, ніж дві частини.

"Важливо, щоб на купюрі збереглися елементи захисту від підробки - водяний знак, мікротекст, кольорові волокна, захисні нитки, люмінісцентні малюнки. Точно не приймуть банкноту, повністю залиту фарбою чи чорнилом", - розказує юрист.

Ті банки, які приймають підгорілі, промоклі чи порвані банкноти, відразу беруть з клієнта комісію.

"Пошарпані гроші відправляють в іноземний банк на перевірку. Якщо валюту визнають непідробленою, то клієнт отримає відшкодування у тій самій валюті чи у гривнях за курсом", - пояснює Ясинська.

Зараз ви читаєте новину «Як обміняти порвані та поцвілі долари?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути