субота, 06 серпня 2011 18:44

У Фінляндії в "маршах повій" взяли участь більше 5 тисяч людей

У Гельсінкі в суботу відбулася хода шанувальниць відвертого одягу, що отримало назву на заході SlutWalk, яке можна перекласти як "марш повій". За даними поліції, по проспекту Маннергейма, Південної Еспланаді та іншим центральним вулицям міста пройшло близько 3-3,5 тис. осіб.

Незважаючи на дощ, багато хто був у сукнях, які наскрізь просвічувалися, з глибоким декольте або міні-спідницях. Серед демонстрантів були одягнені і більш скромно: у джинси та светри. Прийшли молоді дівчата і жінки більш солідного віку. Підтримати представниць прекрасної статі вийшли і чоловіки.

Марш пройшов спокійно. Така ж хода відбулося одночасно і в місті Тампере. У ньому взяли участь близько 1,5 тис. людей. У Турку марш почнеться о 19:00. Усього раніше для участі в маніфестаціях зареєструвалися близько 8 тис. чоловік.

Як повідомила організатор маршів Лаура Халлікас, жінки таким способом висловлюють протест проти того, що відвертий стиль одягу може стати виправданням для злочинців - гвалтівників.

"Ніхто не повинен говорити, що ти сама винна в тому, що стала жертвою насильства через те, що носила міні-спідницю. Є обставини, коли розрізняють порядних жінок і повій", - вважає вона.

Організатори маршів у Фінляндії говорять, що і в їхній країні жінкам доводиться вислуховувати думку: мовляв, менше пийте, уникайте деякі райони і одягайтеся непримітно. Та й взагалі, взагалі поводьте себе нижче трави та тихіше води.

На знак протесту проти такої логіки в кількох містах світу і почалися марші протесту бажаючих відстояти свободу носити одяг, який подобається, право викликати інтерес у сильної статі і при цьому не бути звинуваченими в провокації до насильства.

Ідея проведення SlutWalk виникла в квітні нинішнього року в Канаді, в Торонто після того, як один поліцейський заявив, що жінкам не слід одягатися як повії, якщо вони не хочуть стати жертвами насильства на сексуальному грунті.

Зараз ви читаєте новину «У Фінляндії в "маршах повій" взяли участь більше 5 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути