вівторок, 01 квітня 2008 16:24

У дитячому садочку на Закарпатті виявлено туберкульоз

У закарпатському Береговому нещодавно сталася надзвичайна подія — в одному з дошкільних закладів у працівниці кухні виявили туберкульоз. Проблему розглядали навіть на сесії міської ради, запросивши районного фтизіатра. Звісно, ситуація не з приємних. Утім, місцеві депутати зосередили свою увагу тільки на даному прикрому факті, не надто переймаючись справжніми причинами проблеми.

Заступник міського голови Ольга Бізіля каже, що міське управління освіти провело власне розслідування, аби виявити винних: "Комісія ретельно вивчила це питання. Цю жінку, як і решту персоналу з "групи ризику", медики обстежували двічі на рік. Тобто до лікарів чи вчителів претензій бути не може. Нині в дошкільному закладі проведено всі профілактичні заходи, колектив і діти перебувають під постійним контролем, захворювань на туберкульоз не виявлено".

Це підтверджує і районний фтизіатр. "Депутати звернули увагу тільки на прикрий випадок у дитячому садку, а про те, що в місті просто катастрофічна ситуація із захворюваністю на туберкульоз, ніхто ніби й чути не хоче, — каже Людмила Беньовська. — На сесії міськради нікого не цікавила наявна проблема, йшлося тільки про цей випадок. Але винних тут справді немає. 28 серпня 2007 року жінка пройшла флюорографію, усі показники були в нормі. Але через те що мала ще й цукровий діабет і послаблений імунітет, восени захворіла на туберкульоз. Зі скаргами на кашель звернулася до терапевта, таким чином і виявили захворювання. Слід зауважити, що подібних випадків у минулому не зафіксовано".

Лікарі стверджують, що найбільш проблематичним стосовно туберкульозу для Берегового є мікрорайон на околиці міста. Тут висока скупченість людей. А хворіють .ті, хто зловживає спиртним, веде нездоровий спосіб життя. У місті є гуртожиток на вулиці Гагаріна, розташований напроти інтернату для дітей-сиріт. Це справжній "бомжатник", практично всі його мешканці — потенційні пацієнти тубдиспансеру.

Інша "гаряча точка" — ромський табір у протилежному кінці міста. На диспансерному обліку в Береговому перебуває 138 ромів — найбільше серед усіх груп населення. Так, на Закарпатті протягом трьох років проводилася обласна цільова програма "Ромське населення". Згідно з її даними показники поширеності захворювання ромів на туберкульоз значно зросли. У 2006 вони сягнули 525,9 на 100 тисяч населення! При тому, що середній показник по Закарпаттю минулого року становив 59,7 на 100 тисяч. Це дає підстави стверджувати, що ситуація склалася справді надзвичайна, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У дитячому садочку на Закарпатті виявлено туберкульоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути